Корона вирус се преноси капљичним путем, када особа кија или кашље, а на површини може да преживи неколико сати, али и неколико дана, бројни су фактори који утичу на то, као што су материјал површине, али и температура.

Следеће ствари, које додирујете свакодневно, могу да пренесу ову заразу:

Новац

Светска здравствена организација је упозорила да новчанице могу да пренесу корона вирус. Новац се преноси из руке у руку и може да покупи свакакве врсте бактерија и вируса.

Савет је да сваки пут када дирате новац детаљно оперете руке. Можда је сада најбоље да користите безконтактно плаћање, како бисте избегли додиривање новца.

Кваке

Додиривање квака на вратима готово да не можете да избегнете. Сваки пут након додиривања квака где је велика фреквенција људи, оперите руке, а ове површине у стану детаљно чистите средством за дезинфекцију.

Мобилни телефон

Истраживачи су одавно установили да мобилни уређаји могу да буду прљавији од wе шоље. Дирајући телефон прљавим рукама на њега преносите обиље бактерија и вируса. Свакодневно пребришите телефон алкохолом у време владавине корона вируса.

Банкомат

Дугмад на банкомату додирује много људи током дана што повећава ризик од ширења корона вируса.

Кухиње на послу

Апарати за кафу такође су коришћени од стране много људи па је најбоља идеја да га пре коришћења пребришете антибактеријском марамицом.

Дугмићи у лифту

Дугмад у лифту потенцијално додирује и на стотине људи дневно па могу да буду претња за преношење корона вируса.

Покретне степенице, гелендери, пулт

Баш као и код дугмади у лифту и ове површине потенцијално дневно додирује на стотине људи. Уколико сте у јавном превозу нема шансе да не додирујете ове површине, па након тога обавезно дезинфикујте руке.

Јавни тоалети

Ово је место које потенцијално може да пренесе вирус преко квака и осталих површина које додирује велики број људи. Многи тоалет користе за дување носа када вирус и доспева на све поменуте површине.

Болнице и Домови здравља

Након посете болници обавезно оперите руке јер су погодно тло за развијање вируса. Руковање је један од најредовнијих начина на који се вирус шири у болници.

Авиони

Авионе посећује велики број људи који доирује површине као што су седишта, тоалет, материјал за читање, послужавнике, сточиће испред седишта… Ове површине могу бити ризична места за преношење вируса па је најбоље да руке што пре дезинфикујете након додиривања ових површина.

Оставите Коментар