Наутичар Марио Вујевић из Сплита одлучио је да оде из Хрватске. И док већина одлази у тишини, поздрављајући се само са својим најмилијима, он је данашњој Хрватској и њеним кормиларима, написао својеврсно опроштајно писмо. Пошто га је објавио на друштвеној мрежи, у само неколико сати дирљиво писмо је прикупило на стотине лајкова.

На питање зашто напушта родну земљу и вољени Сплит, кратко је одговорио – одлазим што даље од фашизма и опште атмосфере страха. Мариово опроштајно писмо преносимо у целости:

ОДЛАЗАK

„Одлучио сам да ускоро одем тамо где не живе верски фанатици који с мртвацима по улицама тероришу сопствени народ. Одлучио сам да одем тамо где родољуби и ратници не уцењују свој народ и државу 22 године после рата, тражећи нове привилегије.

Желим да живим у грађанској држави у којој ће декларисани фашисти за промовисање истог бити у затворима. Желим да живим у држави у којој вера и веронаука постоје само у црквама где им је и место. Вери кажем једно велико не на улицама, у школама и јавним установама.

Не желим да гледам шовинистичке силеџије који траже Србе и Хрвате антифашисте само да им науде. Хрватски човек ће се пробудити тек кад рука фашизма закуца на његова врата. Али, онда је већ касно.

Желим да живим мултикултуралност 21. века, а у болесно националистичкој држави то је немогуће. Хрватска постаје верски резерват и убрзо можемо да очекујемо свештенике као водитеље Дневника, а теологе којима је земља и даље равна плоча да предају филозофију.

Дегенеричан је утицај цркве на цивилно друштво, и њихов покушај да реалност и стварност замене магловитим бајкама и смишљеним лажима.

И зато ћу убрзо Хрватској рећи збогом. Још је мало остало до комплетне владавине клерофашизма. Желим да се будим тамо где не постоје Пленковић, Kитаровић, Маркић, Хасанбеговић, Бозанић и Марко Скејо.

Тамо где влада демократија, а не клерофашистички режим. Тамо где постоји будућност без фашиста у свим структурама власти. Желим да се моје дете буди далеко од усташа и злочинаца који сањају нови Јасеновац и Стару Градишку“, написао је Вујевић који завршава и књигу коју ће ускоро објавити.