Премијер Шпаније Педро Санчез и председник Литваније Гитанас Науседа прекинути су током конференције за штампу у ваздухопловној бази НАТО-а у граду Шјауљај у Литванији, док су аларми оглашавали да је руски авион примећен изнад Балтика, преносе медији.

Како је саопштено из шпанске владе, „два њихова ловца ‘Јурофајтер’ подигнута су у ваздух након што се огласио аларм“. Кабинет министара засад не располаже другим информацијама.

Лист „Мундо“ повезује догађај са неидентификованом руском летелицом изнад Балтичког мора. Како су појаснили извори медија из базе, „то су уобичајене акције руске авијације“. Засад није познато да ли се ради о једном руском авиону или неколико њих.

Након полетања НАТО ловаца конференција за штампу је настављена.

Науседа је био смирен када су наставили неколико тренутака касније:

„Као што видите, све функционише савршено. Могу да потврдим да је наш авион био у ваздуху за мање од 15 минута“.

Како је рекао министар одбране Литваније Арвидас Анушаускас, ловци су полетели „након примања сигнала упозорења“.

У Шјауљају је базирано 130 шпанских војника и седам шпанских ловаца „Јурофајтер“ који учествују у НАТО мисији патролирања ваздушним простором балтичких земаља.

Министарство одбране Русије је више пута саопштавало да се сви летови Ваздушно-космичких снага Русије реализују строго у складу са међународним правилима коришћења ваздушног простора.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар