Америчке власти забраниле улаз у САД бившем команданту Жандармерије, Горану Радосављевићу Гурију због како наводе „кредибилних доказа да је умешан у убиство браће Битићи“.

Бившем команданту српске Жандармерије Горану Радосављевићу Гурију, забрањен је улаз у Сједињене Америчке Државе, због, како се наводи у саопштењу Стејт департмента, умешаности у грубо кршење људских права и зато што постоје кредибилни докази да је умешан у убиство браће Битићи, тројице Американаца албанског порекла у Србији, после рата на Kосову 1999. године.

Више пута је из Америке стизало упозорење да је важно да српски правосудни органи реше убиство браће Битићи убијених у јулу 1999. године у Петровом Селу, близу Kладова, у источној Србији.

Међутим, сада је амерички државни секретар повукао конкретан потез и забранио улазак у САД некадашњем пуковнику специјалних снага полиције Горану Радосављевићу Гурију. Kако се наводи у одлуци, управо због доказа који показују да је умешан у убиство Илија, Агрона и Мехмета Битићија.

У одлуци стоји и да “у случајевима, када државни секретар има поуздане информације да су страни званичници умешани у значајну корупцију или груба кршења људских права, ти појединци и њихова најближа породица немају право уласка у САД.”

Тако да се осим на Радосављевића одлука односи и на његову супругу Светлану и ћерку Ану. Некадшњи комадант Жандармерије није одговарао на позиве Н1, а за Радио Слободна Европа (РСЕ) одбио је да коментарише одлуку.

„Не желим да реагујем на такву вест, нити ме интересује, нити ме погађа таква одлука“, рекао је Радосављевић за РСЕ.

Потез Американаца није изненадио првог српског тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића који каже да је и српско Тужилаштво за ратне злочине извор тих поузданих информација које има Стејт департмент.

“Ми смо у приличној мери успели да расветлимо ту ситуацију, али стицајем околности нисмо завршили. Саслушано је више лица, осумњичени Гури, више сведока који су били на положајима да су могли знати шта се догодили. Вршиле су се такве опструкције и на мене, чак и од мојих најближих сарадника”, истакао је Вукчевић.

Читав случај остао је у фази предистражног поступка, иако је председник Србије Александар Вучић до сада неколико пута обећавао да ће убиства америчких држављања Битићи бити решена. Брзо решење случаја обећао је и као премијер 2015. током посете Вашингтону.

“Нећу рећи нешто што нећу урадити. Нисам обећао да ћемо признати независност Kосова, али сам обећао да ћемо решити случај Битићи. И видећете да ли ћемо испунити наше обећање или не. То је разлог зашто је Србија данас поуздан партнер, кажемо шта мислимо и радимо оно што кажемо”, казао је тада Вучић.

Битићи су се током косовског рата борили у редовима Ослободилачке војске Kосова. Након завршетка рата, покушали су да помогну двема ромским породицама из Призрена да са Kосова пређу у Србију. Српске власти су их ухапсиле и стрељале. Њихова тела су откривена 2001. у масовној гробници у Петровом Селу.

Веће за ратне злочине Вишег суда у Београду је 2012. године изрекло ослобађајуће пресуде Сретену Поповићу и Милошу Стојановићу, оптуженима за помагање у убиству браће Битићи, јер није доказана њихова кривица. Горан Радосављевић Гури пензионисао се 2005. а од 2010. је члан Српске напредне странке.