Председник Чешке Милош Земан одбио је данас оптужбе да је он као премијер Чешке влада послао бомбардере НАТО на Београд и Србију због Косова.

У разговору за телевизију чешког таблоида Блеск подсетио је да је Чешка последња дала сагласност за бомбардовање СР Југославије и то под условом да се бомбардују само војни циљеви.

  • Као прво ја на њих нисам послао бомбардере – одговорио је Земан на питање једног гледаоца да ли се током посете Београду прошле седмице извинио Србима за то што је на њих послао бомбардере да убијају цивиле, уништавају инфраструктуру и бомбардују болнице.

  • Послала их је команда НАТО али, истина је, била јој је потребна сагласност свих земаља чланица. Ми смо тада били око три седмице нови члан НАТО. И пошто нам се нико није придружио, ми смо били последњи, понављам последњи, дубоко иза поноћи, ко је дуго оклевао да ли да да тај глас – подсетио је чешки председник како је 1999. године он као премијер одлучивао да ли да одобри операцију НАТО или стави на њу вето.

Земан је данас подсетио да је НАТО пред операцију у СР Југославији уверавао да ће бомбардовати искључиво војне циљеве.

  • Могу да констатујем да то обећање није било испуњено – рекао је Земан.

Улога Земана, тада у функцији премијера Чешке, у бомбардовању Југославије пошто је одлучио да не стави вето иако су оштро против бомбардовања били неки министри његове владе у Чешкој је поново дошла у жижу пажње након Земанове посете Србији прошле седмице и најаве да ће изнети предлог да Чешка повуче признање тзв. Косова.

У Чешкој се на Земанову иницијативу око тзв. Косова гледа углавном као на још један од провокативних гестова без икакве реалне основе, учињен да би се допао Србима по оцени представника чешке опозиције, посебно оне која је 1999. године била против бомбардовања Југославије, као Земанов осећај кривице.

Он је као чешки премијер дао савезницима у НАТО чешки пристанак да се бомбардује Србија због тзв. Косова а будући да НАТО одлучује консензусом, могао је ту одлуку својим ветом да минира.

Оставите Коментар