Специјални суд је такође утврдио да уколико таква оптужница буде потврђена може бити хапшења осумњичених
Службеник за медије Специјализованог вец́а Мајкл Дојл објаснио је поступак који је предвиђен за решавање случаја оптужнице поднете том суду против тзв. председника Kосова Хашима Тачија и лидера ДПK Kадрија Весељија за ратне злочине, уз оцену да није прекршен закон, а ако се оптужница потврди да су могућа и хапшења.

Дојл је у вези са објављеним саопштења пре потврде оптужнице од стране Специјалног суда, истакао да је та изјава одвојена од саме оптужнице.

  • Та је изјава одвојена од саме оптужнице. Оптужница, заједно са свим допунским материјалима које је тужилац поднео у априлу, остаје строго поверљива, како то налажу правила – истакао је Дојл.

Поменути садржај саопштења износи бројне тврдње, иако Специјални суд наводи да оптужница остаје поверљива, и да је то резултирао тиме да је тзв.председник Kосова постао међународна вест, којег описују као оптуженог за ратне злочине.

Међутим, Специјални суд инсистира на томе да је објављивање тог саопштења о оптужници извршено у складу са законским правилима.

  • Изјава је издата уз потпуно уважавање заштитних мера и права предвиђених у правном оквиру који регулише Специјални суд и тужилаштво – навео је Дојл.

Kако се наводи, Специјални суд је такође утврдио да уколико таква оптужница буде потврђена може бити хапшења осумњичених.

  • Члан 41 (6) предвиђа могуц́ност хапшења када постоји основана сумња да је неко починио кривично дело из надлежности Специјализованих већа и постоји опасност од бекства, извршење другог кривичног дела или компромитовање доказа, утицаја на сведоке итд… – наводи се у члану закона Специјалног суда.

Дојл је одбио да одовори зашто су објављена имена Тачија и Весељија, али не и других особа, што се, како се наводи, може схватити да се тужилац случаја сам одлучио на овај чин.

  • Не могу да коментаришем никакве детаље, осим онога што је дато у изјави тужиоца – рекао је Дојл.

Истакао је и да садржај ове изјаве даје ограничене информације, док остају при разлозима објављивања, који су такође поменути у изјави од 24. јуна.

  • Саопштење објављено у среду садржи ограничене информације – имена две особе и сажетак оптужби заједно са објашњењем зашто је објављено – поручио је Дојл.

Говорећи о временском року када се очекује завршетак процеса, уз потврђивање или одбијање ове оптужнице, која је достављена Специјалном суду, навео је да је то период до шест месеци.

  • Према Правилнику о поступку и доказима пред Специјализованим већима Kосова, судија за претходни поступак у зависности од специфичности случаја има шест месеци да одлучи да ли да потврди или одбаци оптужницу – прецизирао је Дојл.

Kако се наводи, објављивање саопштења да је Специјално тужилаштво поднело оптужницу против Тачија и Весељија на разматрање у Специјалном суду, променило је ток политичких кретања на Kосову.

Састанак између Београда и Приштине заказан за 27. јун на позив специјалног изасланика Ричарда Гренела у Белој куц́и, није одржан.

Након што је објављено да је Тачи отказао своје учешц́е у Вашингтону, где се очекивало да ће се састати са председником Србије Александром Вучиц́ем, очекивала се нова динамика дијалога.

Тзв. Премијер Kосова Авдулах Хоти поступио је слично, отказавши своје учешц́е на састанку у Белој куц́и, рекавши да је косовска делегација неправедно преполовљена.

Специјални изасланик председника САД за дијалог између Београда и Приштине Ричард Гренел рекао је да поштује одлуке тзв. лидера Kосова и да ц́е испланирати још један такав састанак, а о датуму ће стране бити обавештене на време.

Оставите Коментар