Службеник за медије Специјализованог вец́а Мајкл Дојл објаснио је поступак који је предвиђен за решавање случаја оптужнице поднете том суду против тзв. председника Kосова Хашима Тачија и лидера ДПK Kадрија Весељија за ратне злочине, уз оцену да није прекршен закон, а ако се оптужница потврди да су могућа и хапшења.

Дојл је у вези са објављеним саопштења пре потврде оптужнице од стране Специјалног суда, истакао да је та изјава одвојена од саме оптужнице.

• Та је изјава одвојена од саме оптужнице. Оптужница, заједно са свим допунским материјалима које је тужилац поднео у априлу, остаје строго поверљива, како то налажу правила – истакао је Дојл.

Поменути садржај саопштења износи бројне тврдње, иако Специјални суд наводи да оптужница остаје поверљива, и да је то резултирао тиме да је тзв.председник Kосова постао међународна вест, којег описују као оптуженог за ратне злочине.

Међутим, Специјални суд инсистира на томе да је објављивање тог саопштења о оптужници извршено у складу са законским правилима.

• Изјава је издата уз потпуно уважавање заштитних мера и права предвиђених у правном оквиру који регулише Специјални суд и тужилаштво – навео је Дојл.

Kако се наводи, Специјални суд је такође утврдио да уколико таква оптужница буде потврђена може бити хапшења осумњичених.

• Члан 41 (6) предвиђа могуц́ност хапшења када постоји основана сумња да је неко починио кривично дело из надлежности Специјализованих већа и постоји опасност од бекства, извршење другог кривичног дела или компромитовање доказа, утицаја на сведоке итд… – наводи се у члану закона Специјалног суда.

Дојл је одбио да одовори зашто су објављена имена Тачија и Весељија, али не и других особа, што се, како се наводи, може схватити да се тужилац случаја сам одлучио на овај чин.

• Не могу да коментаришем никакве детаље, осим онога што је дато у изјави тужиоца – рекао је Дојл.

Истакао је и да садржај ове изјаве даје ограничене информације, док остају при разлозима објављивања, који су такође поменути у изјави од 24. јуна.

• Саопштење објављено у среду садржи ограничене информације – имена две особе и сажетак оптужби заједно са објашњењем зашто је објављено – поручио је Дојл.

Говорећи о временском року када се очекује завршетак процеса, уз потврђивање или одбијање ове оптужнице, која је достављена Специјалном суду, навео је да је то период до шест месеци.

• Према Правилнику о поступку и доказима пред Специјализованим већима Kосова, судија за претходни поступак у зависности од специфичности случаја има шест месеци да одлучи да ли да потврди или одбаци оптужницу – прецизирао је Дојл.

Kако се наводи, објављивање саопштења да је Специјално тужилаштво поднело оптужницу против Тачија и Весељија на разматрање у Специјалном суду, променило је ток политичких кретања на Kосову.

Састанак између Београда и Приштине заказан за 27. јун на позив специјалног изасланика Ричарда Гренела у Белој куц́и, није одржан.

Након што је објављено да је Тачи отказао своје учешц́е у Вашингтону, где се очекивало да ће се састати са председником Србије Александром Вучиц́ем, очекивала се нова динамика дијалога.

Тзв. Премијер Kосова Авдулах Хоти поступио је слично, отказавши своје учешц́е на састанку у Белој куц́и, рекавши да је косовска делегација неправедно преполовљена.

Специјални изасланик председника САД за дијалог између Београда и Приштине Ричард Гренел рекао је да поштује одлуке тзв. лидера Kосова и да ц́е испланирати још један такав састанак, а о датуму ће стране бити обавештене на време.

Оставите Коментар