Земље Европске уније треба да формирају сопствени одбрамбени савез, без Сједињених Америчких Држава, пошто САД често остварују личне интересе током решавања питања међународне безбедности, саопштио је мађарски премијер Виктор Орбан у интервјуу швајцарском недељнику Die Weltwoche.

Он сматра да државе ЕУ треба да предузму додатне напоре да ојачају своју безбедност и буду у стању да се бране без ослањања на помоћ САД.

„Европски НАТО би био решење. Ја сам то предложио још 2012. године“, рекао је Орбан.

Он је рекао и да приступ западних земаља сукобу у Украјини одређују САД, док Европа губи свој идентитет „у емотивном и интелектуалном смислу“.

Премијер сматра да „данас недостаје воље, бар на Западу“, да се ситуација у Украјини реши. Према његовим речима, многе нације – Арапи, Бразилци, Индијци, Кинези, Турци – желе што бржи завршетак сукоба.

„Међутим, Запад је изгубио способност да уједини свет ради једног циља. Основни принципи филозофије су ограничени у простору. Ово је нова појава“, додао је Орбан у интервјуу једном швајцарском часопису, који је пренела мађарска информациона агенција МТИ.

Оставите Коментар