Америка не може да седи скрштених руку и гледа како се земља НАТО-а удружује са режимом Владимира Путина под танким велом неутралности, док истовремено уништава демократију код куће, кажу лидери Америчког Хелсиншког комитета.

Kритикама Мађарске због блокирања финансијске помоћи ЕУ Украјини од 18 милијарди евра придружила се и немачка министарка спољних послова Аналена Бербок, рекавши да Будимпешта не би требало да „игра покер“ у покушају да изврши притисак на Брисел у одвојеном спору око владавине права.

Протест Бербокове био је ехо критика бројних дипломата ЕУ који су оптужили владу премијера Виктора Орбана за уцену.

Европска комисија је у среду предложила пакет подршке од 18 милијарди евра како би помогла Украјини да одржи своју економију и јавне услуге током наредне године и да обнови критичну инфраструктуру уништену руским ракетама.

На састанку амбасадора ЕУ, такође у среду, Мађарска је рекла да не може да подржи пакет помоћи, према тројици званичника. Ово ствара потенцијално фаталну препреку јер новац за Украјину не може да тече без подршке свих 27 земаља ЕУ због буџетских правила која захтевају једногласност.

Мађарска рампа изазвала је фрустрацију у Бриселу, Берлину и другим престоницама ЕУ. Четири званичника и дипломате ЕУ рекли су за „Политико“ да виде блокаду помоћи Украјини од стране Будимпеште као тактику уцене како би се створио притисак за ослобађање преко 13 милијарди евра фондова ЕУ за Мађарску, који би могли да буду суспендовани следећег месеца ако земља не реши у довољној мери проблем демократског назадовања.

Бербокова се придружио борби у четвртак.

  • Наша финансијска, наша хуманитарна подршка Украјини у оквиру зимске помоћи није ствар у којој људи играју покер и преговарају напред и назад о финансијским ресурсима – рекла је немачка министарка спољних послова новинарима одговарајући на питање о томе да ли Мађарска покушава да примора ЕУ да направи уступке у спору око владавине права.
  • Ми смо у ситуацији да спашавамо животе управо уз финансијску подршку Европе – рекла је Бербокова, која је у Берлину говорила на конференцији за новинаре са шведским колегом Тобијасом Билстромом.
  • Видимо да је најмање 30 одсто, ако не и 40 одсто, цивилне инфраструктуре у Украјини уништено – додала је она, тврдећи да се пакет помоћи ЕУ мора брзо одобрити јер је „зима пред вратима“.

Мађарски министар финансија Михаљ Варга покушао је у уторак да оправда противљење Мађарске пакету помоћи ЕУ: „Мађарска је спремна да подржи Украјину, али не желимо да допринесемо било каквом новом кредиту који би ЕУ преузела“.

Мађарска је под све већим финансијским притиском јер ЕУ прети да суспендује око 7,5 милијарди евра у фондовима за ову земљу у оквиру механизма који повезује исплате буџета са стандардима владавине права, док је додатних 5,8 милијарди евра у фондовима за опоравак од корона вируса такође под знаком питања. Брисел захтева антикорупцијску и правосудну реформу како би се новац ослободио.

Очекује се да ће у четвртак увече немачки парламент усвојити резолуцију која позива владу да „темељно“ испита мађарске реформе и да новац ослободи само ако Будимпешта може да докаже да је озбиљна у погледу својих намера да се реформише.

Ствар ће вероватно доћи ескалирати на састанку европских министара финансија 6. децембра.

Орбанова влада се одлучно противи санкцијама Москви, не дозвољава да се преко њене територије извози офанзивно оружје намењено Украјини, а такође кочи улазак Шведске и Финске у НАТО савез. Мађарска и Турска су једине две чланице НАТО-а које још нису ратификовале скандинавске захтеве за придруживање алијанси. Мађарско руководство континуирано изазива поремећаје у јединственом фронту НАТО-а и Европске уније, што представља озбиљан ризик за безбедност и кредибилитет обе организације.

Оставите Коментар