Мађарски премијер Виктор Орбан наговестио је могућност да његова земља напусти Европску унију, што је први пут да је поменуо такав исход.

Говорећи у годишњем обраћању које је ове године означило почетак његове кампање за парламентарне изборе у Мађарској заказане за 3. април, Орбан је рекао да ЕУ води „свети рат, џихад“ под слоганом владавине права.

Истовремено, Орбан је својим присталицама у Будимпешти 12. фебруара поручио да ЕУ треба да покаже „толеранцију“ према Мађарској. У супротном, рекао је Орбан, не би било могуће наставити заједничким путем.

Орбан је у прошлости више пута нападао, како их назива, „бирократе у Бриселу“, али се уздржавао од претње да ће отићи.

Говорио је само неколико дана пре него што би Европски суд правде (ЕЦЈ) са седиштем у Луксембургу требало да донесе одлуку о новом механизму који би повезивао расподелу средстава ЕУ са поштовањем владавине права у земљама чланицама.

Мађарска и Пољска поднеле су жалбу против механизма усвојеног у децембру 2020. којим би земље које крше принципе владавине права биле одсечене од средстава из заједничког буџета ЕУ. ЕСП би своју одлуку требало да донесе 16. фебруара.

ЕУ: Демократски стандарди угрожени у Мађарској и Пољској

Органи ЕУ и организације за људска права оптужују Орбана, који је на челу Мађарске од 2010. године, за напад на демократију и владавину права.

Орбан је осудио оптужбе, рекавши: „За њих је владавина права средство којим желе да нас умесе у нешто што личи на њих“.

Међутим, рекао је Орбан, Мађарска је желела да задржи ЕУ на окупу „упркос растућој културној отуђености“.

Због тога је Будимпешта у више наврата давала „понуде толеранције“ Бриселу, рекао је он.

„Не постоји друго решење, само толеранција. Само тако можемо да пронађемо заједнички пут“, наставио је Орбан.

Око 80 одсто Мађара је за чланство своје земље у 27-чланом блоку.

Орбан се први пут суочава са уједињеном опозицијом на предстојећим изборима, а истраживања јавног мњења предвиђају тесну трку.

Оставите Коментар