Виктор Орбан најавио је пројекат Е6, који би, по његовим плановима, спојио шест држава, међу којима је и наша, у политичку и економску унију.

Та нова Европа, како је назива мађарски премијер, простирала би се од Балтичког мора до крајњег југа Србије и обухватала би уз нас и Мађарску, Пољску, Румунију, Чешку и Словачку.

 

Орбанова група Е6 представљала би противтежу најмоћнијим земљама Европске уније, које све више инсистирају на одвајању од мање развијених држава ЕУ. Председник мађарске владе је свој програм у пет тачака представио у недељу на скупу у румунском граду Бајиле Тушанду.

У једној од њих најавио је нову алијансу земаља нове Европе, у коју је, уз државе већ удружене у Вишеградску четворку (Мађарска, Пољска, Чешка и Словачка), убројао и Румунију и Србију.

– Стогодишња усамљеност Мађарске је завршена, регион треба повезати мрежом ауто-путева и пруга. Када буде готово са обновом Карпатског басена, требало би формирати нови, снажан и безбедан регион – поручио је Орбан.

За укључивање Србије у овај пројекат свакако су заслужни изванредни односи које наша земља у последње време има с Мађарском.

– Србија не припада Балкану, већ централној Европи. Историјски интерес Мађарске је да са Србијом буде у истој политичкој заједници – био је јасан Орбан у свом говору у Румунији, којим се опширно баве мађарски медији, откривајући из извора блиских мађарском премијеру шта је све он зацртао у пројекту Е6.

Према његовом плану, унија Е6 била би одговор не само западној Европи, већ и идејама о стварању тзв. православне уније.

Аналитичар Бранко Радун за Српски телеграф наводи да би савез шест земаља имао огроман економско-политички потенцијал, који може да буде права контратежа Бриселу:

– Све те државе имају много бољу комуникацију са Трамповом администрацијом него што је има, на пример, Немачка. Те земље заступају национално реалистичну политику, нису фасциниране глобализмом, што Србији потпуно одговара.

Председник посланичке групе Савеза војвођанских Мађара у парламенту Балинт Пастор није зачуђен што је мађарски премијер уврстио Србију у свој пројекат.

– Односи Србије и Мађарске су на историјском максимуму. Ово је сјајна иницијатива премијера Орбана, који правилно схвата да тежиште ЕУ мора да се са запада помери ка средњој Европи, јер западна Европа има све више проблема у безбедносном смислу, што утиче на економски раст и целокупан квалитет живота.

План је сасвим у складу са реалношћу.

Професор међународних односа Срђан Перишић процењује да би група Е6 била пакт на здравим основама:

– Србији потпуно одговарају реалисти попут Орбана, Путина, па и Трампа, како би се с њима договарала око питања националног суверенитета и идентитета на Балкану. С таквима је за Србију веома важан договор, а не са глобалистима који су разбили све чега су се дохватили.

Орбанови потези у Мађарској

БДП 2009. имао пад од 6%, сада је раст 4%
Извоз 2009. био 19,69 милијарди форинти, прошле године 31,1 милијарду форинти
Незапосленост за осам година пала са 22% на 6%
Отплаћен у потпуности кредит узет од ММФ на почетку економске кризе 2008. године
Готово потпуно заустављен прилив миграната
Све организације које је финансирао Сорош буквално отеране из Мађарске
Убедљива победа Орбана и његове партије Фидес (49,5%) на изборима ове године
У парламенту Фидес има 134 од 199 посланичких места

Макрон: Европа у три круга, најјачи морају да се одвоје

Да о пројекту Е6 Србија и те како мора да размишља, јасно је и по јучерашњој изјави француског председника Емануела Макрона, који је поново најавио потпуну реорганизацију Европе и фактичко раздвајање водећих земаља ЕУ од осталих.

– Моја визија је Европа у три круга, за од 10 до 15 година. Видим један велики круг, који је можда изван садашње групе 27 земаља, нешто између ЕУ и садашњег Савета Европе, који ће чинити широку Европу, мање интегрисану него ЕУ, али веома захтевну кад је реч о њеним вредностима – рекао је Макрон.

Према његовој визији, други круг би био негде између садашње ЕУ и еврозоне, док би трећи круг био „срце реактора“, са заједничком валутом, много интегрисанијим тржиштем рада и истинским социјалним зближавањем. У том трећем кругу су, наравно, Француска и остале најразвијеније земље ЕУ. По садашњем стању, ми смо у оној најширој групи, али ако би било по Орбановом, били бисмо у средњој групи (у којој се преклапају његова и Макронова визија).

(Република)