Мађарски премијер Виктор Орбан је током кризе у Украјини предложио Пољској да заузму украјинске земље и поделе их, рекао је пољски политичар Славомир нитрас, преноси портал Onet.pl.

Према његовим речима, Мађарска је „опасна земља“, јер Мађари сањају о промени послератног поретка.

„Орбан сања о таквој промени, то знам. Виктор Орбан нас је позвао да окупирамо земљу током украјинске кризе и поделимо је. Он сања да ревидира границе у Европи, попут Владимира Путина. Мађарска је земља са великим комплексима”, рекао је члан пољске опозиционе партије Грађанска платформа.

„Не желимо да дестабилизујемо Европу. Познајем Виктора Орбана. Он је образована особа, зна језике, зна како да се понаша међу међународним елитама. Орбан је паметан политичар”, рекао је Нитрас.

„Орбан је веома опасан и веома интелигентан“, додао је он.

Славомир Нитрас је пољски политичар и политиколог либералне оријентације, члан 5., 6. и 8. сазјва Сејма (пољски парламент), 7. сазив Европског парламента (2009–2014), главни саветник бивше пољске премијерке Еве Копач у периоду 2014–2015.

Пољски бирачи су се након владавине Еве Копач већином определили за конзервативну владу Матеуша Моравјецког и председника Анджеја Дуду.

Ранији Орбанов предлог по питању Украјине би можда уродио плодом уколико би данашњи представници пољске власти владали земљом у време мандата Еве Копач.

Оставите Коментар