Званичници у Мађарској су спалили више од 1.000 јутара кукурузних поља у настојању да очисте земљу од свих прехрамбених производа повезаних са Монсантом.

Након што је Мађарска забранила генетски модификована семена, влада је одлучила да уништи преостале усеве на којима су засађена ГМ семена пре забране, пише “Оурдаилyидеас.цом”

Иако се од трговаца семенима у земљи захтева да морају имати уверење да њихови производи не садрже ГМО, власти кажу да ће наставити активно да се баве тим. ГМО семена из Пионира и Монсанта су пронађена помешана са природним семенима, вероватно случајно.

Мађарска је спалила хиљаде оваквих илегалних ГМ усева током претходних година. Ватра је најбољи начин да се отараси тих усева, јер она уништава њихову вештачку ДНК и зауставља ширење у не-ГМО биљке.

Мађарска је заузела чврст став против ГМО. У ствари, Устав ове земље каже:

Мађарска ће промовисати ефикасну примену права из става (1) од стране пољопривреде без генетски модификованих организама, обезбеђујући приступ здравој храни и води за пиће, организовањем заштите на раду и здравствене заштите, подржавајући спорт и редовне физичке вежбе, као и обезбеђење заштите животне средине.

Ово је у потпуности супротно од Америке, где ГМО нису илегални, и нема озбиљних захтева за етикетирање. Монсанто се чврсто држи правних и политичких система у САД, који нису изнад дискредитације научника који откривају опасности изазване њиховим производима.

У ствари, Америка се све више издваја као превише попустљива по овом питању. Русија је такође забранила ГМО усеве, а велики број земаља у Европи су забраниле узгајање Мосанто ГМ кукуруза, укључујући и Швајцарску, Италију, Пољску, Аустрију, Немачку, Француску, Грчку, Луксембург и Румунију.

Много разлога да се избегне ГМО

Зашто би људи у било којој од ових земаља желели ГМО храну? Само треба да погледате резултате познате студије Жил-Ерик Сералинија у којој су пацови који су пили одређену количину Раундапа који је легалан у водоводу САД, забележили раст од 200 до 300 процената у великим туморима.

Осим тога, они који су храњени ГМ кукурузом су претрпели тешко оштећење органа, укључујући њихове јетре и бубреге. Чак половина мужјака пацова и 70 процената женки је угинуло прерано након што су храњени Монсантовим ГМ кукурузом, НК603, који се налази у многим житарицама на бази кукуруза, чипсевима и тортиљама у Америци.

Када ће се Америка пробудити?

Да ли ће њихова влада икада усвојити сличан став према томе као Мађарска? Ово делује мало вероватно у овом тренутнку, тако да се не треба очекивати да ће усеви широм Америке бити уништени у скорије време. Међутим, они могу да саде своју храну без ГМО у међувремену и да шире све оно што знају о опасностима тих намирница.

--