Мађарски премијер Виктор Орбан категорично је одбио могућност да Европска унија повезује питање ваљаности правне државе, конкретно у Пољској, са кажњавањем преко новца из европских фондова.

„Не може се ни на који начин повезивати питање буџета ЕУ са питањем ваљане правне државе. То су два потпуно различита поступка, нема међу њима везе а осим тога, за буџет је потребно да се усвоји једногласно“, казао је синоћ Орбан пољској државној телевизији ТВП.

У интервјуу на крају јучерашње посете пољског премијера Матеуша Моравјецког Будимпешти Орбан је поновио да Мађарска стоји уз Пољску у њеном спору са ЕУ.

Европска комисија средином децембра затражила је, активирајући члан 7 Лисабонског споразума, да се остале чланице изјасне да ли пољске реформе последње две године, посебно реформа правосуђа, подривају правну државу и основне европске демократске вредности, што отвара пут да ЕУ Пољску казни, чак и одузимањем права гласа у Унији или обустављањем новца из европских фондова.

„Садашњи поступак против Пољске нема истинских основа и није исправан. ЕК се према Пољској понаша неправедно а заједничка судбина Средње Европе налаже Мађарској да стане уз Пољску“, казао је Орбан.

Мађарски премијер истакао је да Запад мора да схвати да су посткомунистичке нове чланице ЕУ и свака појединачно и заједно у Вишеградској групи ојачале свој положај.

„Порастао је наш утицај на европску политику и очекујемо да ћемо имати у најмању руку исти такав утицај колико доприносимо развоју Европе. Вишеградска група игра стабилизациону улогу у Европи. Да ње нема, целој европској привреди би било знатно горе“, рекао је Орбан.

Мађарски премијер упозорио је да Мађарска, Словачка, Чешка и Пољска нису у ЕУ просјаци.

„Тај новац који за развој стиже у Мађарску и Пољску у великој мери се враћа у Западну Европу. Тако да сви имају користи од политике кохезије, то није само у нашем интересу, исто тако је то у интересу Француске и Немачке, они на нама такође зарађују“, казао је Орбан.

Мађарски премијер нагласио је да су Мађарска и Пољска најуспешније земље Европе и то захваљујући томе што успех граде на хришћанским и националним коренима.

„Има западних земаља које верују да је Запад прешао у нову етапу развоја и да и Европа мора у овом тренутку да пређе или је прешла у постхришћанску и постнационалну епоху. С друге стране ми, а мислим и Пољаци, не желимо да живимо у постхришћанском и постнационалном свету“, рекао је Орбан.

Виктор Орбан додао је да то важи и за питање миграције и избеглица, пошто у миграцији Запад види извесну шансу а Мађарска само опасност.

„Не желимо никога да терамо да прихвати наш поглед на свет, али такође не желимо да нас натерају да прихватамо политику других држава“, рекао је Орбан у интервјуу пољској државној телевизији.

Извор: Бета