​“Они који имају море и луке, могу донети нафту на танкерима. Да нам нису узели море, и ми бисмо имали луку“, рекао је Виктор Орбан

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен јуче се састала с мађарским премијером Виктором Орбаном. Повод је мађарско противљење заједничком ембаргу Уније на руску нафту. Фон дер Лајен је након састанка рекла да је остварен напредак и да су разјашњена нека питања с Орбаном.

„Напредовали смо, али још има посла“, додала је, што заправо значи да још увек није постигнут никакав конкретан договор с Мађарском.

Та земља свој пристанак на шести европски пакет санкција Москви гарантује да ће имати осигурану набавку енергената ако се уведе ембарго на куповину руске нафте.

„Да нам нису узели море, и ми бисмо имали луку“
Kако је појаснио један европски дипломата за Франце Прессе, Мађарска би за сигурно снабдевање нафтом требала да има нови нафтовод који би је повезао с Хрватском, која има приступ мору. Зато тражи гаранције да ће се Загреб ангажовати на изградњи те инфраструктуре, као и гаранције о европским финансијским средствима.

„Они који имају море и луке, могу донети нафту на танкерима. Да нам нису узели море, и ми бисмо имали луку“, рекао је Орбан у радијском интервјуу, реферирајући се на хрватску обалу која је некад била под Угарском, преноси Политицо.

Мађарска највећи противник
Подсетимо, свих 27 чланица мора бити једногласно да би се санкције увеле. У предлогу санкција наводе се одређена изузећа, али и Словачка и Мађарска их сматрају недовољним. Мађарска је земља која се најжешће противи европском ембаргу на руску нафту и већ је затражила за себе одлагање на пет година.

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто рекао је у понедељак увече да Мађарска не може да прихвати предложени пакет европских санкција Русији док се њени страхови не реше.

Премијер Орбан раније је рекао да би предлог Kомисије имао учинак „атомске бомбе за Мађарску“.

„Уништио би нашу стабилно енергетско снабдевање“, додао је.

Оставите Коментар