ПРЕМИЈЕР Мађарске Виктор Орбан рекао је да његова земља поштује БиХ, али да жели званичне односе и јачање сарадње са Републиком Српском.

„Ми поштујемо идентитет Републике Српске. Донећемо акциони план који ће се односити и на политичка и на економска питања, као и на сарадњу у области образовања и културе са Републиком Српском“, рекао је Орбан српском члану и председавајућем Председништва БиХ Милораду Додику на почетку радног ручка уприличеног у његову част.

Орбан је нагласио да жели да што пре почне сарадња Мађарске и Републике Српске.

„Желим да почнемо ту сарадњу и из личних потреба, јер Вас, господине Додик, поштујем лично. У Мађарској уживате озбиљан респект. Ви сте човек који је спреман да се заложи за своју заједницу. Критике против Вас су признање и ништа друго. У перспективи видим много додирних тачака међу нама“, истакао је Орбан.

Додик је нагласио да уважава Орбана и Мађарску са којом жели успостављање сарадње.

„Хвала Вам на разумевању. Хвала Вам на помоћи Српској заједници у Мађарској. У свему овоме важан је и добар однос Мађарске и Србије. Желимо Мађарској, на челу са Вама, напредак у сваком погледу и радујем се нашој сарадњи“, истакао је Додик.

Пре радног ручка одржан је састанак Додика и Орбана у четири ока који је трајао више од сат времена.

Додик је потом рекао да политика Мађарске подразумева подршку суверенитету и миру у БиХ, али да је заинтересована и за развијање односа са свим деловима у БиХ.

Додик је истакао да БиХ и Мађарска немају отворених питања и проблема у односима и да је то добра основа за будућу сарадњу.

„Будимпешта и Бањалука су веома близу и могу да развију много обимније односе и трагали смо за методом како да те односе учинимо што је могуће бољим„, рекао је Додик на заједничкој конференцији за новинаре са Орбаном.

Додик је истакао да је Мађарска спона између НАТО-а и БиХ и да је због тога веома важно да се разумеју у вези са тим питањем.

Он је додао да се током тродневне посете Мађарској састао и са представницима српске заједнице који су му пренели задовољство што су Мађарска и њен премијер учинили све да њихов положај буде бољи него раније.

Испред Орбанове резиденције у Будимпешти јутрос је приређен свечани дочек у част српског члана Председништва БиХ. Додик и Орбан су потом у срдачном разговору прошетали двориштем резиденције.

Оставите Коментар