За пад хеликоптера код Сурчина 2015. није крива посада већ војни врх – тврди пензионисани ваздухопловни заставник Саша Јовановић. Он „одговорно тврди“ да ниједан члан посаде хеликоптера који се 2015. године срушио недалеко од аеродрома није крив, већ они који воде војску, који су, како каже, искористили и жртвовали те људе.

– Није патриотизам када покушате због тог случаја да се сликате и да себе промовиште као политичара. патриотизам је када се после оваквог догађаја ви, као најодговорнији коме је пала идеја да полети хеликоптер – изађете пред камере и кажете – ја сам одговоран. Није патриотизам када побегнете у тишину и мрак политике и чекате нову функцију, а да се све заборав. Патриотизам није када кажете „не дам ове министре“, него је патриотизам када први ви те министре казните и пошаљете пред суд – додао је саговорник Н1.

Хеликоптер се срушио 13. марта, 2015. у ширем рејону аеродрома „Никола Тесла“ у Сурчину, на повратку из Рашке одакле је превозио животно угрожену бебу из Новог Пазара. Медији су тада јављали да је слетео, али хеликоптера на аеродрому није било. Писали су да је беба довезена и да је тадашњи министар здравља Златибор Лончар чека. Ту слику ипак нисмо видели. Хеликоптер је пао код Сурчина и нико није преживео.

Те ноћи погинули су у транспортном хеликоптеру Ми-17 пилот мајор Омер Мехић, пилот капетан Милован Ђукарић, заставник Небојша Драјић, механичар летач Иван Миладиновић, лекар Џевад Љајић, анестезиолог Мирослав Веселиновић и беба из породице Адемовић од неколико дана, коју су покушали да спасу. Ни осам година касније нико није одговарао за ту несрећу.

У 12 часова на Лединама, на месту пада хеликоптера, годишњицу ће обележити колеге, пријатељи и родбина страдалих

Оставите Коментар