Коалиција законодаваца из осам земаља покренула је нови међупарламентарни савез чији је циљ да се сузбије претња коју представља растући утицај Кине.

Међупарламентарна алијанса – коју чине представници Велике Британије, Јапана, Канаде, Норвешке, Шведске, Немачке, Аустралије, Сједињених Држава – утврдила је да је међународна сарадња неопходна како би се борили против онога што сматрају претњом демократским вредностима, коју представља Пекинг.

Група је навела у изјави да има за циљ да „ствара одговарајуће и координисане одговоре и да жели да помогне у стварању проактивног и стратешког одговора на питања која се тичу Народне Републике Кине“.

Копредседавајуће групе чине, између осталих, амерички републикански сенатор Марко Рубио и демократски сенатор Роберт Менендез, бивши јапански министар одбране Ген Накатани, члан Одбора за спољне послове Европског парламента Миријам и добро познати британски конзервативни посланик Ијан Дaнкан Смит.

„Дошло је време да се демократске земље уједине у заједничкој одбрани наших заједничких вредности. Драго нам је што сам председавао Интерпарламентарним савезом о Кини“, твитнуо је Данкан Смит.

У видео-изјави коју је изнела група, они кажу да „Кина под влашћу Комунистичке партије Кине представља глобални изазов. Он ће дефинисати наредни век. То је изазов који се тиче свих нас. Овај изазов ће надмашити владе и управе и превазилази партијску политику. Оно што смо веровали о успону Кине, више не одговара реалности. Мислили смо да ће се Кина временом отворити. То се није догодило.“

Коментаришући нови савез, високи кинески дипломата у изјави за Би-Би-Си је рекао да он представља „погрешно тумачење кинеске спољне политике и погрешно тумачење тренутне светске ситуације. Кина је снага за позитивне промене“.

Формирање савеза долази у критичном тренутку у међународним односима Кине и бројних западних земаља.

Оставите Коментар