Невероватна атмосфера, ових 55 хиљада „лудака“ нису навијачи, него фанатици. Не усуђујем се да замислим шта би било да је стадион затворенији и без атлетске стазе – написао је новинар чувеног дневног листа из Француске.

Текст који је француски дневни лист „Фигаро“ написао о атмосфери на стадиону Црвене звезде вреди прочитати. Доносимо вам превод репортаже аутора Кристофа Ремиса, новинар који је извештавао са меча из Београда.

– Дођавола, Београд! Тако смо представили стадион „Рајко Митић“ и нисмо погрешили. Некадашња Маракана можда више неће угостити 100 хиљада људи као што је било у прошлости, али ових 55 хиљада „лудака“ који су се окупили на овом застарелом објекту нису само обични навијачи, него фанатици. Од првог до последњег минута – сви стоје! Не усуђујемо се да замислимо шта би било да је модернији стадион, затвореног типа, са трибинама ближим терену – почео је причу „Фигаро“.

За почетак, мало о првим утисцима по доласку на највећи српски стадион.

– Почело је са звиждуцима голманима ПСЖ-а који су први крочили на траву стадиона. Затим, још јачи звиждуци за остале играче када су се појавили. Током загревања чули су се и навијачи из Париза, али њихове песме брзо би биле „покривене“ од остатка стадиона.

Уследила је анализа дешавања по изласку играча из тунела.

– Док су тимови излазили на терен на стадиону се појавила кореографија која је покривала сваки ћошак Маракане! Свих 360 степени! Раскошно! У знак сећања на победу Црвена звезде на Олимпиком стајала је година – 1991. Такође, ту је био и натпис на француском у коме српски навијачи жале што Француска није више иста држава, она којој се захваљују савезништво у Првом светском рат од 1914. до 1918. године. На крају, али не и најмање важно, у кавезу са навијачима ПСЖ, „паметњаковић“ је покушао да запали бакљу, срећом, неуспешно.

Биране речи користио је репортер са лица места.

– Невероватни навијачи, невероватна атмосфера… Ниво Бешикташа? Ма, ово је без размишљања далеко јаче. Укратко… Навијачи Црвене звезда су невероватно верни свом клуб! И то на сјајан начин! Атмосфера је била изузетна, невероватна… Снажније од Енфилда и Сао Паола. Атмосфера која се претворила у лудило када је Звезда постигла гол. Ерупција! Осећали смо се као да нам пуца тло под ногама. Као да пропадамо, да се све руши.

Маркињосов погодак срушио је снове Црвене звезде и добром резултату…

– Али, 55 навијача је наставило да пева из свег гласа. Они су овацијама поздравили своје хероје на крају меча упркос што су изгубили убедљиво, што су испали из Европе, што су завршили серију од 32 меча без пораза у Београду. Срећом, играчи ПСЖ нису дозволи да их ухватило лудило стадиона.

Закључак на крају.

– Какви фанатици! Маракана је топ! Људи, певају и даље на стадиону.


М. Бјелинић