Пјер Траније, праунук француског генерала из Првог светског рата, упутио је писмо председнику Француске Емануелу Макрону у којем осуђује скандалозни протокол обележавања века од краја рата и начин на који је дочекан председник Србије Александар Вучић, објавио је Савез Срба Француске

„Приликом свечане комеморације 11. новембра 2018, указали сте част многим шефовима држава. Међутим, осећам у свом телу и својој крви срамоту коју сте учинили господину Вучићу, председнику Републике Србије, чијој се мирноћи дивим. На његовом месту, направио бих невиђен скандал. Kоја велика победа на западном фронту би оправдала немачку капитулацију 1918. године?“, пише Пјер Траније у писму Макрону.

Траније указује да су његов прадеда и генерал Франше Д“Епере са српским генералима „по цени невероватних патњи извојевали предају и капитулацију бугарске војске, заробили једанаесту немацку армију, капитулирале су и Турска и Аустрија отварајући пут до Берлина“.

Рат је, наводи, добијен на источном Солунском фронту, а Немачка, сама и анемична, није се више могла носити са сукобом.

„Хероји тог рата су француски, српски, грчки, енглески и италијански војници. У Скопљу је 30. септембра 1918. године генерал Лудендорф затражио од Kлеменсоа опште примирје и потпуни престанак војних дејстава! Они који је требало да буду почаствовани у овој стогодишњици су управо Срби које сте искључили, Енглези, Грци, Италијани и, наравно, Американци. Подсећам Вас да су се Руси повукли 1917. године“, стоји у писму.

Пјер Траније поставља питање „где је Француска“ и да ли је постала „роб Сједињених Америчких Држава“.

„Претварате се да желите промовисати европску одбрану, а за улазак у Европску унију мора се бити чланица НАТО-а? Ви сте указали част нашим непријатељима уместо нашим осведоченим пијатељима! Kаква нискост. Знајте да су Срби поносни и веома везани за Француску, али Ви желите завршити поткопавање односа, посао који је покренуо Жак Ширак“, наводи се у писму Пјера Транијеа председнику Француске.

Потписник писма истиче да се срами што је служио „млитаву државу док је у морнарници мислио да служи часну земљу“.

„Kада ће престати та издаја? Онда када то одлуче САД? Више од 800 година пријатељства са Србијом је прегажено без кајања? Срамота ме, а Вама браво, ако после такве издаје још можете мирно да спавате“, тим речима Пјер Траније завршава своје писмо Макрону.