Директор Центра за међународну сарадњу “Руско-балкански дијалог” Јевгениј Осенков рекао је да су данас у Москви, током форума “Русија – Балкан у архитектури мултиполарног свијета – перспективе економске интеграције”, успостављене везе између руских региона и предузетника са Балканског полуострва.

“Балкански бизнис хрли у Русију”, изјавио је Осенков, један од организатора догађаја, за “Руску газету”. Он је навео да су експерти присутни на скупу примијетили да је ово први такав догађај у посљедњих 10 година. “То је због чињенице да је раније Руска Федерација више пажње посвећивала Западној Европи него Балкану.

У посљедње вријеме значајно је интензивирана интеракција са регионом Балкана. Не само са нама пријатељском Србијом и Републиком Српском, већ и са Сјеверном Македонијом”, истакао је Осенков. На догађају, на којем је учествовало око 100 људи, представљено је десет региона Руске Федерације, укључујући Москву и Санкт Петербург, различити сектори привреде, ИТ, индустрија, обрада метала, грађевинарство и друге области.

Осенков је рекао да су држани веома интересантни говори, као и да је у свом извјештају предсједник Македонско-руске привредне коморе Дејан Бешлијев рекао да су привредници Сјеверне Македоније спремни да што више комуницирају са Руском Федерацијом. “Овај форум привукао је пажњу и на Балкану”, додао је Осенков.

Други организатор форума руководилац Руско-балканског центра за пословну сарадњу и културу Михаил Јарујев рекао је да су учесници форума добили добре и квалитетне информације о перспективама развоја билатералних односа у контексту глобалних трендова, својеврсне навигације. “Упознали су се са прогнозама, како би догађаји могли да се развијају и како треба да се одвијају на позитиван начин.

Сада има много проблема са санкцијама. Овде су били и представници консултантских кућа, који проналазе рјешења за превазилажење мјера ограничења”, навео је Јарујев. Према његовим ријечима, Форум је омогућио успостављање контаката између предузетника из руских региона и балканских бизнисмена. “Видим добре изгледе за овај догађај, укључујући и привлачење већег броја представника ИТ сектора”, рекао је Јарујев.

Оставите Коментар