Председници Лиге социјалдемократа Војводине и Војвођанске партије Ненад Чанак и Александар Оџић крећу у среду у формирање тзв. војвођанског фронта. А кажу да им је циљ борба за аутономију северне покрајине, у чему их, наводе, спречавају „србијанске партије“?!

Упоредо са овом акцијом, Чанкова партија поднела је прошле недеље Скупштини Србије резолуцију, али и предлог закона о финансирању Војводине како би се променио Устав, а покрајина добила „пуну аутономију“, па чак и Пореску управу.

За политичког саборца у „бици“ за Војводину, Чанак је изабрао Оџића, познатог по сепаратистичким изјавама попут оне да је „Војводина република“. Он је, такође, истицао да грађани северне покрајине треба на референдуму да се изјасне о самосталности. Изјављивао је и да поштује то што су се грађани Косова изјаснили за независност. И Чанак је у последње време давао изјаве у сличном тону, подржавши сепаратисте из Каталоније.

Циљ удруживања у фронт је, како је најављено, „обједињавање свих странака и невладиних организација које су спремне да се акционо и политички уједине зарад постизања заједничког политичког циља, а то је враћање пуне аутономије Војводини“. Под тим се, кажу, подразумева да покрајина има законодавну, извршну и судску власт, али и изворне приходе и имовину гарантовану Уставом.

Потпредседник СНС Миленко Јованов каже нам да, по старом обичају, кад год Србија решава неки озбиљан проблем, са леђа ударе војвођански сепаратисти да јој ослабе позицију:

– Војводина има аутономију, али за разлику од времена када су лигаши били на власти и одлучивали, сада нема лопова. Они су имали прилике да покажу колико брину о Војводини, али се потврдило да су само добро бринули о својим џеповима. Било какво покретање сепаратизма је апсолутно неприхватљиво и убеђен сам да грађани неће подржати те њихове авантуре, које могу бити погубне. Такве радикалне идеје никоме нису донеле добро, а мислим да се њима служе јер су невидљиви, па на овај начин показују да постоје.


С. Ј. М. – С. С. Р.