Имовина Епархије будимљанско-никшићке са остацима некадашњег храма Светог Василија острошког у селу Мартиновићи, које се простире поред регионалног пута Плав–Гусиње, поново се нашла на удару вандала.

Наиме, на поменутом поседу, у оквиру којег се налази и старо православно гробље, засад непознати починиоци су, у ноћи између недеље и понедељка, исекли и отуђули велику металну капију тешку око 300 килограма. То је јуче потврдио и надлежни свештеник, парох горњеполимски и гусињски Бојан Радуновић, који наводи да се оправдано сумња да су виновници овог нечасног чина комшије Албанци који се годинама, уз претње православном живљу, противе обнови Цркве Светог Василија Острошког у Мариновићима.

„Недавно је око црквеног имања постављена ограда са капијом како би се спречио улазак стоке на црквиште. Међутим, ујутро, око седам сати, тачно на Дан државности, мештани су приметили да капије нема. Kасније је на црквеном имању утерано мноштво коња који су немилице газили по овом светом парчету земље. Очигледно је да се радило о организованој акцији у којој је морало учествовати више особа с обзиром на то да је капија веома тешка и великих димензија. Случај смо одмах пријавили полицији у Плаву, уз сумњу да су то урадили припадници албанске националности који су раније пријетили свештенству смрћу и који су говорили да ће срушти све што ту изградимо, па и саму цркву. Сигуран сам да су државни органи могли одмах да пронађу актере овог случаја, само да је за тако нешто постојало добре воље. Овако, остаје нам само да се надамо да ће овај немили догађај бити расвијетљен и да живимо у страху да ће се некоме од нас, због самовоље локалних моћника и њима надређених, десити оно најгоре“, казао је свештеник Радуновић.

Он је подсетио да је недавно уочи Видовдана био изложен провокацији када је са двојицом мештана уређивао простор око црквишта у Мартиновићима.

„Док смо уочи Видовдана уређивали имање појавио се младић који нас је, уз говор мржње, грубо вређао и претио, говорећи да ће да нас убије. Позвали смо полицију која је извршила увиђај, али ни до дана данашњег ништа није предузето да се изгредник казни, као што ништа није урађено ни поводом прошлогодишњег ломљења и бацања дрвеног крста у оближњу ријеку. Предочили смо да вандали који ударају на наше светиње имају подршку припадника албанске националности који раде у државним и општинским службама у Плаву и Гисињу, али се у овој држави нико на то не обазире. Очигледно је да Закон о слободи вјероисповијести даје ветар у леђа онима који кидишу да отимају светиње Српске православне цркве у Црној Гори, а нарочито оне које су посвећене Светом Василију Острошком“, нагласио је свештеник Радуновић.

Мештани албанске националности су раније у више наврата јавно исказивали неслагање са изградњом цркве у Мартиновићима, наводећи да је то имање њихових предака, те да ће свим средствима спречити да се ту подиже православни храм.

Оставите Коментар