Синдикат радника и радница задужбина, фондација и удружења грађана (ЗФУД) саопштио је да је осморо запослених Фондације Фонд за хуманитарно право (ФХП) поднело заједничку тужбу против послодавца због злостављања на раду, а сви подносиоци се жале на поступање Наташе Kандић, оснивачице ФХП.

Kако је наведено, тужба је поднета након неуспешног покушаја осморо запослених да заштиту од злостављања на раду остваре у интерном поступку посредовања, који би по закону морао бити хитан.

„У време када су запослени поднели захтеве за заштиту од мобинга, мај 2023. године, ФХП није имао законског заступника. Тада је Ненад Голчевски, извршни директор ФХП који је изабран на то место 18. јуна, а регистрован у АПР-у 14. јула 2023. године, одбио да изда званично обавештење да покушај посредовања није успео, уз образложење да ФХП нема извршног директора/законског заступника“, саопштио је ЗФУД.

Подсећа се да право на заштиту од злостављања на раду застарева у року од шест месеци од када је злостављање учињено, тако да свако одлагање поступка посредовања отежава и потенцијално онемогућава подносиоцима захтева да остваре своја права.

„Голчевски је предложио премештање више сарадника са радних места, на којима неки од њих раде годинама на другим пројектима. Kандић од 15. маја 2023. године свакодневно долази у просторије ФХП, па је троје запослених отворило боловање због акутне реакције на стрес. Остали су наставили да раде у окружењу у којем је воља оснивачице изнад њихових загарантованих права на здраву и безбедну радну околину“, навео је у саопштењу ЗФУД.

Оставите Коментар