Идеја Европске уније да уз подршку Уједнињених нација оснује суд за истрагу и гоњење ратних злочина које је Русија починила у Украјини у старту је осуђена на пропаст. Наши чувени адвокати Тома Фила и Горан Петронијевић, који имају огромно искуство у Хашком трибуналу, сматрају да је ово покушај да се направи суд на ком би Руси прошли као Срби у том суду, али да до тога никако не може да дође.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да ће Европска унија покушати да успостави специјализовани суд уз подршку Уједињених нација, за истрагу и кривично гоњење ратних злочина које је Русија починила у Украјини.

  • Спремни смо да почнемо да радимо са међународном заједницом како бисмо добили најширу могуц́у међународну подршку за овај специјализовани суд – рекла је Фон дер Лајен, која је додала да ЕУ наставља да пружа подршку Међународном кривичном суду, тако да предлаже оснивање специјализованог суда уз подршку Уједињених нација, који ц́е истраживати и кривично гонити „злочине агресије Русије“.

Чувени адвокат Тома Фила сматра да од ове приче нема ништа пошто се Русија и те како пита када се ради о оснивању таквог трибунала.

  • Ако упоређујете овај случај са Хагом, који је формирао Савет безбедности Уједињених нација, то је у овом случају немогуће, пошто и Русија и Kина имају право вета, а другачије се не може основати суд који би се бавио овим стварима. Ово је, дакле, само пропаганда – сматра Тома Фила.

Украјина се, како је више пута саопоштено из Kијева, такође залаже за оснивање суда који би се бавио кривичним гоњењем Руса одговорних за почетак рата. Фила је ту идеју кратко прокоментарисао:

  • И ја сам се у младости залагао да спавам са мис света… Не знам како би то могли да ураде, немогуће је. У случају Хашког суда Русија и Kина су се у СБ УН сагласили о његовом оснивању, па чак и послали своје судије, али до тога сада неће доћи – уверен је Фила.

Он сматра да у овом случају надлежност нема ни Међународни кривични суд.

  • САД, Русија, Француска и Велика Британија нису потписали да признају његову надлежност, тако да ни тај суд не може да суди Русима – закључује Фила.

Исто мисли и Горан Петронијевић, један од наших адвоката с највећим искуством у Хашком трибуналу.

  • Већ постоји Међународни кривични суд, не видим зашто би Руси признали одлуке неког ад хок суда. То је само политичка игра. По тој логици би и Руси могли да оснују суд за злочине које су у овом рату починили Украјинци. Али када се оснива суд само за једну страну у сукобу, онда је све јасно – каже Петронијевић.

Хаг истражује, али не може и да суди
Међународни кривични суд са седиштем у Хагу покренуо је сопствену истрагу о наводним злочинима против човечности и ратним злочинама неколико дана након почетка напада Русије 24. фебруара, саопштено је тада из Трибунала. Ипак, како је додато, Хаг нема надлежност да кривично гони у Украјини.

Kако додаје, наши браниоци који су радили у Хагу одавно су говорили да је то то суд само за Србе, али нам нико није веровао све док се то није и обистинило пресудама које су тамо донете.

  • Једини начин да се направи поштен суд, било би да он суди за све злочине који су почињени током рата у Украјини, дакле и Русима и Украјинцима. То би једино имало смисла. Али с обзиром на то да је јасно о чему се овде ради, Руси би на таквом суду прошли као Срби у Хагу – уверен је наш саговорник.

На питање да ли је реално да Украјина оснује свој суд за руске злочине, Петронијевић каже да би то било бесмислено.

  • Исто тако, и Русија са својим савезницима може да оснује суд на коме би судила Украјинцима за злочине почињене у овом рату, што је такође бесмислено – закључује он.

Оставите Коментар