* Украјински командант у Бахмуту: Ситуација је крајње тешка. Руска војска нас притишће са свих страна. Великим бројем, снагом технике и људства

* Јевгениј ПРИГОЖИН: Чему служи Бахмут? Потребан нам је да потпуно паралишемо украјинску војску. Она је, у ствари, већ паралисана. Сјајно је што се Украјинци овако боре за Бахмут!

_____________________________________________________

          ЗАПАДНИ режисери украјинског рата омогућили су да се један од кључних украјинских команданата у Артјомовску (Бахмуту) обрати учесницима Минхенског безбедносног форума.

          Нејасно је да ли му је било сугерисано да каже ово што је рекао, али је „Мађар“ (позивно име) изговорио:

          „На најврелијој смо тачки фронта – у граду Бахмуту. Знам да цео свет подржава Украјину, али апелујем на све учеснике Минхенске конференције да додатно помогну… Нема ни минута за губљење. Сваки минут повећава наше губитке. Ситуација на фронту је изузетно тешка. Руска војска нас притишће са свих страна. Великим бројем, снагом технике и људства“.

          Јевгениј Пригожин није војсковођа, али јесте оснивач руске приватне војне компаније „Вагнер“. По многима, најбоље јуришне војске на свету. А он борбе за Бахмут види овако:

          – Чему служи Бахмут? Потребан нам је да потпуно паралишемо украјинску војску. Она је, у ствари, већ паралисана. Сјајно је што се Украјинци овако боре за Бахмут. По проценама наших обавештајних служби, у граду и околини имају око 90 батаљона, а то је 40-50 хиљада људи. Непријатељ још свакодневно у борбу уводи резервне снаге. Упркос томе, ми сваки дан напредујемо у различитим правцима. Негде 50, негде 100 метара. Борбе се воде за сваку кућу, Украјинци су у утврђење претворили сваку зграду“.

Лотус, испланирао и операцију

заузимања Соледара

          Како изгледају саме борбе, открио је један од Пригожинових команданата. Његово „позивно име“ је Лотус који је испланирао операцију заузимања Соледара и њоме руководио, а испричао је:

          – Однос у губицима у борбама Бахмут је отприлике 1 према 6 у нашу корист, што је редак резултат за онога ко напада. Успешно извођење операције зависи од командантовог разумевања плана борбе, концепта операције у целини и постављања задатака. Када сваки потчињени разуме шта треба да уради, зна своје место у борби и борбеном поретку – то предодређује успех операције. То је Суворов продемонстрирао приликом заузимања Измаила. Није довољно добро испланирати на папиру. Има једна војничка изрека: „На папиру је било глатко, али су на јаруге заборавили“.

          Амерички зналац рата у Украјини – пуковник Даглас Мекгрегор који је био саветник шефа Пентагона – изјавио је:

           „Међу украјинским милитантима има велики број дезертера. Многи од њих су веома млади. Служба безбедности Украјине (СБУ) их хвата и враћа на положаје. Неке од њих подвргава демонстративном мучењу и стрељању”.

Оставите Коментар