Одлука о повлачењу трупа са десне обале Дњепра није била лака, рекао је Евгеније Пригожин, бизнисмен и оснивач групе „Вагнер“.

Kако је навео, ова одлука показује спремност команде да преузме одговорност за животе војника,

„Одлука коју је донео (генерал Сергеј) Суровикин није лака, али је поступио као човек који се не плаши одговорности. Урадио је то организовано, без страха, преузимајући све на себе. Желим да истакнем да је операција повлачења трупа увек изузетно тешка. Ако се окрену леђа непријатељу, тада се не могу напустити положаји“, рекао је Пригожин за Спутњик.

Према његовим речима, повлачење трупа уз минималне губитке је највеће достигнуће Суровикина, оно не чини част руском оружју, али показује личне квалитете команданта.

„Kада је Суровикин постављен на ову функцију, он је одлучно разумео шта ће се десити у октобру-новембру и савршено добро зна који ће кораци бити донети у будућности“, рекао је бизнисмен.

Пригожин сматра да ово што се догађа не треба да доведе до панике, већ треба радити на исправљању грешака.

„Ни ја, ни група „Вагнер“ нисмо напустили Херсон. Наравно, ово није победнички корак у овом рату, али је важно да се не пада у агонију, у параноју, већ да се извлаче закључци и ради на грешкама. И након тога треба видети ко је у праву, ко је крив и шта је суштина проблема“, рекао је Пригожин.

Према његовим речима, Суровикин мора да повуче трупе и спаси хиљаде војника који су фактично опкољени на територији непријатеља, која је потпуно одсечена од путева снабдевања.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу саопштио је раније на састанку са генералом Сергејем Суровикиним да руска војска треба да се повуче на леву обалу Дњепра.

Оставите Коментар