Једном од шефова некадашње паравојне формације ОВК, Кадрију Весељију, продужен је притвор за још два месеца, одлуком судије за претходни поступак Специјализованих већа Косова у Хагу.

Приликом редовне контроле притвора, судија је закључио да још постоје ризици да ће Весељи побећи, да ће ометати напредак поступка или поцинити даља кривична дела против оних за које се сматра да се противе ОВК, укључујући и сведоке који су пружили или могу да пруже доказе у овом случају.

Судија је констатовао и да ни условно пуштање на слободу, под условима које би суд одредио, не би били довољни да се отклоне наведени ризици.

Када су у питању остала тројица оптужених у овом случају Хашим Тачи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи, суд још није објавио одлуке о њиховом притвору, мада су њихови браниоци тражили укидање, а тужилаштво се томе противило.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Весељи био је члан дирекције ОВК за политичка питања и начелник обавештајне службе ОВК.

Он и остала тројица су оптужени за тешке злочине на Косову које је починила ОВК.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.

У оптужници се наводи да Таци, Весељи, Сељими и Красници сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада против лица за које се сумњало да су били против ОВК.

Оставите Коментар