УКРАЈИНСКИ војници су током повлачења из Лисичанска у ЛНР напустили велику количину наоружања и војне опреме, рекао је за РИА Новости борац Народне милиције Луганске Народне Републике, који се представио као Александар.

-Када су напустили Лисичанск, оставили су много опреме (украјинско војно особље. – Ед.). Остала је цела опрема дуж читавог града, у главној улици стоји је неоштећена „Оса“ (ПВО систем) мало даље напуштен тенк. Има, наравно, и оштећене, рекао је војник ЛНР.

Према његовим речима, само је његова јединица „заробила“ неколико тенкова. Он је појаснио да је велики број украјинске технике остао на периферији Лисичанска.

Министар одбране Сергеј Шојгу је раније најавио ослобађање Луганске Народне Републике.

Као резултат успешних војних операција, Оружане снаге Русије су заједно са јединицама Народне милиције ЛНР успоставиле пуну контролу над Лисичанском, последњим градом у републици у којем су се налазиле Оружане снаге Украјине, и неколико оближњих насеља, од којих су највеће Белогоровка, Новодружеск, Малорјазанцево и Бела Гора.

Напуштајући град, украјински милитанти су дигли у ваздух и уништили неке од важних административних зграда, укључујући градску већницу. Дописник РИА Новости јавио је да су војне савезничке снаге, ушавши у град, истакле заставу победе на порушеној управној згради. Пре тога, трупе Русије и ЛНР ослободиле су још један велики град републике – Северодоњецк, у коме се налази хемијска фабрика Азот.

Оставите Коментар