Русија демантовала тврдње хрватских медија да је тој земљи испоручивала ракетни систем С-300

Москва демантује информације у хрватским медијима о томе да је Русија почетком деведесетих, наводно, заобилазећи ембарго Уједињених нација, испоручила наоружање Хрватској, укључујући системе С-300, саопштио је представник Министарства иностраних послова Русије Артем Кожин.

Фото: Profimedia

– Русија се увек доследно придржавала својих међународно-правних обавеза, укључујући оне које се тичу ембарга на испоруке наоружања сукобљеним странама током југословенске кризе 1991-1995 – рекао је дипломата.

– Сматрамо да су овакве објаве провокативне и да грубо изврћу чињенице, а да је њихов циљ да се оцрни политика Руске Федерације на Балкану. Тим пре је неприхватљиво у контексту свих ових измишљотина то што се спомињу контакти амбасадора Русије у Загребу. Сву одговорност треба да сносе ауториа оваквих ‘идеја’ – додао је он.

Амбасадор Русије у Загребу Анвар Азимов позвао је ових дана на разговор у амбасаду хрватског бизнисмена Звонка Зубака који се бави трговином оружја да би га питао где су нестале ракете из система С-300 који је Русија наводно у првој половини деведесетих година испоручила Хрватској.

Извор: srbijadanas.com