Пред Србију је, када је реч о Косову и Метохији, постављен тежак и озбиљан ултиматум јер се тражи да се одрекнемо имовине Телекома Србије у покрајини.

 

То је изјавио директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, наводећи да Београд до недеље треба да се изјасни да ли прихвата или не прихвата „накарадан предлог споразума о телекомуникацијама“.

Ђурић је новинарима рекао да је по његовом дубоком уверењу тај ултиматум неприхватљив, те да ни као преговарач ни као Србин не може да прихвати то да се Србија одрекне своје имовине на КиМ, најавивши да ће, уколико влада, коју безрезервно подржава, ипак другачије одлучи, бити принуђен да напусти функцију главног преговарача са Приштином и директора Канцеларије за КиМ.

– Од нас се тражи да се одрекнемо наше имовине кад је реч о телекомуникацијама, али и још много горе, да се одрицањем имовине кад је реч о Телекому Србија сложимо са тиме да сва наша имовина на КиМ више није наша већ да припада институцијама самопроглашене, нелегалне, лажне државе у Приштини – рекао је Ђурић.

Како је навео, у Влади Србије су били озбиљни и тешки разговори о томе шта и како даље у вези са овим.

– Уверен сам, иако морам да кажем да смо се сви заједно борили за то да наши аргументи у разговорима и са представницима ЕУ и са представницима Приштине превладају, да овакви услови нису прихватљиви – рекао је Ђурић.

Делегација Београда коју је предводио Марко Ђурић прошле недеље водила је разговоре са Приштином у Бриселу о примени споразума о телекомуникацијама, а Ђурић каже да се „нешто врло чудно десило“ када је буквално у току ноћи између четвртка и петка „папир који је стајао пред нама за столом потпуно промењен“.

– Услови су фундаментално промењени. Очигледно је да се неко са стране, неко ко није ни ЕУ ни Приштина умешао да би ове разговоре учинио неуспешним, да би можда тиме постигао неки други политички циљ и да би Србију изложио притиску каквом до сада по овом и по многим другим питањима није била изложена – каже Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ каже да је наша земља суочена са захтевом да прихвати овакве скандалозне и неприхваљиве услове, да се отме наша имовина и имовина Телекома Србија, да се онемогући нормално комуницирање и да се на тај начин успостави преседан, а онда такав модел преслика и на енергетику.

– По истом моделу би нам отели и Газиводе и друге електронергетске потенцијале и другу друштвену и државну имовину. Дакле, или да то прихватимо тако како је понуђено или нема ништа од евроинтеграција, нема наставка отварања поглавља и свега осталог, то је нешто што се из подтекста врло јасно види – наводи Ђурић.

Он додаје да за нас таква дилема сама по себи није прихватљива, те да би за њега лично био неприхватљив избор у коме бисмо евентуално одлучили да нешто што је наш витални национални и државни интерес бацимо под ноге због нецега што је неухватљиво.

Упитан ко је и када упутио такав ултиматум Србији, Ђурић је рекао да се то дешава у последњих два или три дана, као непосредан део разговора који су вођени прошле недеље у Бриселу и разговора које је председник владе ових дана водио са различитим међународним званичницима.

– Влада ће наредних дана разговарати још о томе, јутрос смо разговарали о томе, рекао сам вам и веома тешке личне дилеме које имам, али сасвим сигурно да нећу никада газити ни своју савест ни државни интерес, остајући чврсто уз оно што је политика владе и Александра Вучића и СНС, за коју знам да је таква увек била и да само таква може бити – наводи Ђурић.

Он сматра да је то што је Србији дато да се до недеље изјасни о томе да ли прихвата или не прихвата накарадан предлог споразума којим би имовина Телекома Србија била пребачена на Приштину и споразум по коме и покривеност сиганала не би била не само на целој тероторији Косова него не би била ни онаква каква је сада, што доводи наше грађане у положај грађана другог реда, а имовину Србије би трајно од нас отуђило.

– Уколико би дошло до тога да Србија прихвати по мени неприхватљиве услове, односно да влада прихвати ово, знајући да тиме ни најмање не олакшавам положај председнику владе који је такође овим бременом веома притиснут, ја као неко ко га је највише саветовао да овакве услове не можемо да прихватимо, не бих могао да останем ту где јесам и не бих могао да наставим да се бавим послом којим се бавим – наводи Ђурић.

Како је навео, то каже као неко ко подржава и ко ће увек подржавати Александра Вучића, и као председника владе и као председника СНС, чији је један од потпредседника.

– Србија је суочена са тешким изазовом и тешким испитом. Ми морамо да се боримо за то да за наш народ изборимо најбоље могуће услове на КиМ да може да опстане. Морамо да заститимо, без обзира на све притиске, нашу државну и народну имовину на КиМ. Уверен сам у то да то не можемо да учинимо прихватајући непринципијелне ултиматуме – сматра Ђурић.

Према њгеевим речима, када представницима ЕУ или представницима Приштине поставимо питање а шта је то што бисмо ми као држава или народ добили прихватањем једног таквог нацрта споразума, одговор је увек ћутање.

– Када ми кажемо – нама такав споразум не треба, хајде онда да уопште ништа ни не дирамо, не мењамо, одговор је опет ћутање. Правог одговора нема – додаје Ђурић.

Прочитајте још:  ШЕШЕЉ ОТКРИВА: Руски премијер Медведев неће да дође у Србију због… (ФОТО)

НЕМАЧКИ УЛТИМАТУМ: Ако желите кредите ЕУ, онда примите мигранте назад!

Извор: Танјуг

--