Између САД и Кине може доћи до политичког рата са бактериолошким тоном, сматра руски сенатор Алексеј Пушков.

Према речима Пушкова, сукоб између Вашингтона и Пекинга се одавно предвиђа. Раније смо га могли видети кроз трговински рат, а сад може добити бактериолошке нијансе.

„У случају да Сједињене Америчке Државе одлуче да оптуже Кину за намерно скривање података о Ковид-19 – тај сукоб може да добије облик политичког рата са бактериолошком нијансом“, написао је Пушков на свом Твитер налогу.

Бројне осуде Кине у Америци

Америчка телевизија „Фокс Њуз“ је, позивајући се на изворе, раније саопштила да је први пацијент заражен вирусом корона радио у лабораторији Института за вирусологију у кинеском Вухану. Један од извора канала оптужио је Кину за „најскупљу операцију скривања доказа“ у историји.

С тим у вези, амерички сенатор Линдзи Грем изјавио је да је Кина одговорна за смрт Американаца због ширења коронавирусне инфекције, као и за њихову незапосленост и додао да ту земљу треба жестоко казнити, како би у будућности променила своје понашање.

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је недавно да америчка страна намерава да открије порекло вируса корона, као и верзију да ли је настао у лабораторији у кинеском граду Вухану.

Он је додао да САД истражују избијање вируса корона у Кини и уколико се испостави да је та земља свесно допустила избијање епидемије, може очекивати последице.

Када је реч о ставу Русије, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да сматра недопустивим замерке које се у последње време често чују из неких држава на рачун Кине због ширења вируса короне. Од њих, како је рекао, диже му се коса на глави.

Оставите Коментар