Између САД и Кине може доћи до политичког рата са бактериолошким тоном, сматра руски сенатор Алексеј Пушков.

Према речима Пушкова, сукоб између Вашингтона и Пекинга се одавно предвиђа. Раније смо га могли видети кроз трговински рат, а сад може добити бактериолошке нијансе.

„У случају да Сједињене Америчке Државе одлуче да оптуже Кину за намерно скривање података о Ковид-19 – тај сукоб може да добије облик политичког рата са бактериолошком нијансом“, написао је Пушков на свом Твитер налогу.

Бројне осуде Кине у Америци

Америчка телевизија „Фокс Њуз“ је, позивајући се на изворе, раније саопштила да је први пацијент заражен вирусом корона радио у лабораторији Института за вирусологију у кинеском Вухану. Један од извора канала оптужио је Кину за „најскупљу операцију скривања доказа“ у историји.

С тим у вези, амерички сенатор Линдзи Грем изјавио је да је Кина одговорна за смрт Американаца због ширења коронавирусне инфекције, као и за њихову незапосленост и додао да ту земљу треба жестоко казнити, како би у будућности променила своје понашање.

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је недавно да америчка страна намерава да открије порекло вируса корона, као и верзију да ли је настао у лабораторији у кинеском граду Вухану.

Он је додао да САД истражују избијање вируса корона у Кини и уколико се испостави да је та земља свесно допустила избијање епидемије, може очекивати последице.

Када је реч о ставу Русије, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да сматра недопустивим замерке које се у последње време често чују из неких држава на рачун Кине због ширења вируса короне. Од њих, како је рекао, диже му се коса на глави.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here