ТРАМПОВА Америка прелази Рубикон за Рубиконом. У уверењу да је то неопходно и за њу добро.

Стејт департман опбјавио је да уводи санкције одељењу кинеског Генералштаба задуженом за развој одбрамбених технологија и његовом начелнику Лију Шанфуу – због куповине од главног руског државног извозника оружја Рособоронекспорт борбених авиона Су-35 и ракетних зенитних система С-400.

 

Вашингтон је оценио да је куповином тог оружја Пекинг прекршио америчке санкције уведене 2017. Русији због мешања у америчке председничке изборе. А њих је увео на основу закона о парирању противницима Сједињених Држава помоћу санкција.

Кина је овим поводом америчком државном врху упутила „озбиљно упозорење“.

Истовремено је затражила од Сједињених Држава да повуку санкције уведене поменутој управи и Лију због куповине руског оружја, уз упозорење да ће у супротном „сносити последице“.

Портпарол Министарства спољних послова Генг Шуанг рекао је да је Пекинг уложио САД званични протест.

„Амерички потези су озбиљно кршење основних принципа међународних односа и наносе озбиљну штету односима две земље и војске“, рекао је Генг.

Американци овим потезом Кини, с једне стране, прописују са киме ће војно сарађивати, а са киме не сме, а са друге – покушавају да Русију потисну са светског тржишта оружја.

Зато и није изненађење што се Пекинг побунио и саопштио:

„Изражавамо крајње негодовање. Седињене Државе грубо крше основне принципе међународних односа“.

Државни врх Кине – отворено је поручио Вашингтону да се узалуд труди да промени њен спољнополитички курс:

„Ми ћемо наставити да развијамо стратешку сарадњу са Русијом и да ту сарадњу подижемо на још виши ниво. Наша сарадња са Русијом, укључујући и војну, није кршење међународног права и ми ћемо сарадњу са Москвом наставити“.

Пекинг је истовремено – у својој конкурентској и геополитичкој игри са Американцима – померио и фигуру које се у Вашингтону највише боје. Веровано само на намером да опомене државни врх САД, продао је америчких државних обвезница у вредности 7,7 милијарди долара.

Ово је минимално померање јер Кина и даље држи преко трилиона долара „државних папира“ САД, па је његово смањивање за само 7,7 милијарди дфолара заиста сасвим симболично, али – упозореење. Утолико непријатније што Кина држи безмачло 20 одсто америчког државног дуга. А то је проценат који може бити опасан и по курс долара и финансијски систем САД.

Реаговао је и руски шеф дипломатије Сергеј Лавров, који је оценио да су санкције, које погађају произвођача авиона „Сухој“ још један пример нефер конкуренције и да ће на крају нанети штету америчком долару.

Заменик Сергеја Лаврова, Сергеј Рјабков упозорио је САД „да се не играју с ватром“, док је портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао да су санкције Кини покушај да се конкуренција изгура из глобалне трговине оружјем.