Системи С-300 које ће Дамаск добити од Москве су сасвим довољни за одговор на претњу Израела Сирији, изјавио је шеф сиријске дипломатије Валид Муалем у интервјуу за телевизију РТ.

Одлука Москве да испоручи Дамаску системе С-300 је стигла у право време, то су одбрамбени системи, подсетио је Муалем.

– Ако анализирамо значај заштите сиријског неба, видимо да је то знак безбедности и стабилности, а не рата – додао је министар.

Он сматра да је систем С-300 довољан да Сирија одговори на претње које долазе од Израела.

Министар је нагласио да се иранска војска налази на територији Сирије на законској основи, у својству војних саветника.

– Сиријско-ирански односи нису предмет трговања. Они се заснивају на одлуци две суверене државе које штите своју независну одлуку – нагласио је Муалем.

Он сматра да Турска може да реши проблем повлачења терористичке групе Нусра фронт из демилитаризоване зоне у провинцији Идлиб.

– Они који су дошли у Идлиб, дошли су преко Турске. Зато Турци знају ко се тамо налази, како је и одакле дошао. И било би природно да се они и врате код њих – рекао је Муалем.

Он сматра да се САД у бази Танф у Сирији бави обуком терориста ИС.

– Наша пракса је показала да они окупљају остатке ИС а тој бази и обучавају их како би их послали да ратују против сиријске војске. Зашто? Јер желе да продуже сиријску кризу у интересу Израела – објаснио је министар.

Међутим, то није реално и има агресивни карактер.

– Они су већ покушавали да шаљу групе у Палмиру, али су биле уништене. Зато база Танф нема будућност на сиријској територији – закључио је шеф сиријске дипломатије.