Будуће мајке и породиље могу директно министарству да пријаве малтретирање на послу, после чега одмах излази инспекција на терен, кажњава послодавца и објављује његово име на интернету.

Труднице и породиље чија су радничка права прекршена добијају посебну опцију у оквиру броја 0800/300-307, преко којег могу бесплатним позивом да пријаве послодавца инспекцији рада.

Регистар послодаваца за које се утврди да су кршили закон биће објављен на сајту Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, ексклузивно сазнаје Курир.

Грубо кршење права

– Хоћемо да се јавно истакне ко су послодавци који дају отказ породиљи само зато што има бебу или трудници када сазна да је у другом стању. То је не само грубо кршење права већ и велика срамота за друштво, чему ћемо стати на пут – каже ресорни министар Зоран Ђорђевић.

На основу налога тог министра, инспектори рада од данас крећу у појачане инспекцијске надзоре, а посебно када је реч о трудницама и породиљама, како би се стало на пут злоупотребама и кршењу њихових права.

– На састанку са представницима невладиних организација које заступају труднице и породиље у Србији предочено ми је да имају проблем приликом пријављивања неправилности у раду и злоупотребе од стране послодаваца. Како бисмо олакшали поступак и казнили оне који злоупотребљавају маме и труднице, дају им отказе, уцењују или условљавају, наложио сам директору Инспектората за рад Стевану Ђуровићу да, у оквиру броја за пријаву рада на црно, формира и категорију намењену трудницама и породиљама – објашњава Ђорђевић.

Корак по корак

Према његовим речима, број 0800/300-307 представља пример добре праксе, те је сада то линија не само за рад на црно већ је у оквиру Владине канцеларије намењена свим инспекцијама, па и оној за рад.

– Желимо да се мајке у Србији осећају сигурно и да знају да држава брине о њима. Свестан сам да постоји простор за унапређење, корак по корак, и сигуран сам да ћемо успети да створимо боље услове за труднице и породиље. Наш председник Александар Вучић дао нам је јасне смернице када је ова област у питању, улажемо максималне напоре како бисмо испунили све оно што је наложио – објашњава министар.

Ђорђевић истиче да је најважније да невладин сектор и министарство имају дијалог, јер маме су те које најбоље знају шта им је потребно:

– Управо ради тога организован је састанак с Јованом Ружичић из Центра за маме. На састанку који смо недавно имали она ми је објаснила колико би трудницама и породиљама значило да имају такву врсту помоћи и заштите од послодаваца, у оквиру пријаве кршења њихових права. Надам се да ћемо ускоро моћи да разговарамо о резултатима.

НА ЈЕСЕН ИЗМЕНА ЗАКОНА

Како истиче Зоран Ђорђевић, на јесен се очекује да измене и допуне Закона о финансијској подршци породици а децом буду у Скупштини.

– Верзија закона који је тренутно на снази омогућила је свим женама право на породиљско, без обзира на уговор који имају. Сада право на породиљско имају све жене, ангажоване хонорарно, уговором о привремено повременим пословима, ауторском уговору, уговору о делу, пољопривреднице или сезонски радници. Накнаде за прва четири детета су увећане. Међутим, свесни смо да постоји простор за унапређење. Поред радне групе којом је председавала министарка Славица Ђукић Дејановић, ресор којим руководим предложио је још измена, а све су упућене председници Владе. Очекујемо да се закон нађе у Скупштини на јесен – истиче Ђорђевић.


Радмила Бриза

Оставите Коментар