Највеће кинеске дневне новине експлицитно су упозориле САД да ће Кина ограничити извоз метала ретке земље као противмеру у ескалираном трговинском рату, а том приликом Вашингтону је упућена и претња коју је ова публикација традиционално користила у ратним периодима.

  • Саветујемо америчку страну да не потцењује нашу способност да заштитимо развојна права и интересе. Немојте да кажете да вас нисмо упозорили – наводи званични лист владајуће Комунистичке партије „Народни дневник“ у коментару под насловом „САД, не потцењујте способност Кине да узврати ударац“.

Фраза „немојте да кажете да вас нисмо упозорили“ има дугу историју у Кини. „Народни дневник“ је ову злослутну претњу користио 1962. године пре кинеског граничног рата са Индијом и пре инвазије Вијетнама 1979. године. Реченица се најскорије појавила у неколико коментара „Народног дневника“ о проблемима са Тајваном.

  • Да ли ће ретке земље постати оружје Кине против притиска који су САД поставиле без икаквог разлога? Одговор није мистерија – пише у јучерашњем броју новина.

Трговински конфликт две највеће светске економије убрзано је ескалирао овог месеца када су обе стране једна другој повећале царине на милијарде долара вредне робе. Претња Кине да ће ограничити продају елемената ретке земље у САД дошла је након што је председник Доналд Трамп ставио на црну листу кинеског гиганта „Хуавеј“.

Оставите Коментар