Српска православна црква данас обележава Светог Максима исповедника, свеца који се сматра оцем православља. Максим је заједно са Евтихијем тврдио да је у Христосу једна природа, али да он има више воља и да се не сме ограничавати само на једну. Због ове тврдње кнежеви су наредили да му се одсече језик и да се отера из Цариграда, односно да се утамничи у другом граду.

Максим Исповедник био је хришћански светитељ. Био је монах и византијски теолог.

Рођен је у Цариграду, иако су његови противници тврдили да је рођен у Палестини. Био је прелмићког порекла. Око 615.године постао је монах у манастиру Филипик у Хрисопољу. Током година проведених у манастиру, Максим је постао и старешина манастира.

Максим је човечанству прилагодио Платоново учење да је човечанство створено по слици Бога и да је сврха спасења да се поново успостави веза са Богом.

Према Максиму кретање природе је кретање према Богу, које започиње стварањем.

Максим је говорио и о греху. За њега је грех отуђење, јер се човек одваја од оног што је стварно. Самољубље је врхунски грех, јер одваја човека од љубави, одбносно од Бога. Због тога свега пакао није присуство зла већ одсуство љубави, што разара саму бит човековог бића.

  • Ко види у срцу своме траг мржње према ма ком човеку за ма какву погрешку, потпуно је туђ љубави према Богу. Јер љубав према Богу никако не трпи мржњу према човеку – говорио је Свети Максим.

Пун ревности за Господа Христа, свети мученик Максим виде једном где се идолопоклоници не само клањају идолима, него и друге приморавају да то чине.

Максим је заједно са Евтихијем тврдио да је у Христосу једна природа, али да он има више воља и да се не сме ограничавати само на једну.

Због ове тврдње кнежеви су наредили да му се одсече језик и да се отера из Цариграда, односно да се утамничи у другом граду. Од тада он се стаде молити Богу да прекрати гоњење на хришћане. И многе незнабошце он сам крсти.

После нечовечног мучења Максима су без хране и одеће, старог и болесног, ставили у тамницу. У том заточењу преподобни Мкасим провео је још неко време међу живима али у великим патњама.

Умро је 13.августа 662. године.

После смрти, на његовом гробу појавиле су се три свеће које су чудесно гореле и осветљавале место.

Данас се свети Максим Исповедник сматра једним од отаца цркве. Православна црква слави га 3. фебруара по грегоријанском календару.

Оставите Коментар