Група младића из Србије, која је у експедицији 2015.пешке прошла путевима којима се пре 100 година повлачила српска војска, чувену „Албанску голготу“, организује две нове велике акције.

С обзиром на то да ће ове године бити 100 година од пробоја Солунског фронта, за Србе одсутне битке Великог рата, ови ентузијасти планирају да изведу 100 деце на Кајмакчалан, а све спремније волонтере линијом целог фронта дужине 120 километара.

„100 деце за 100 година“

Младост једне земље је најбитнија и задатак је и наше генерације је да сачува и пренесе потомцима оно што су нама преци сачували и предали, кажеес у најави акције „100 деце за 100 година“ на веб страници Отаџибна памти.

Због тога се организује планинарска туру којој је циљ да бар стотину деце изађе на Кајмакчалан, највишу коту Солунског фронта и чувену „огњену капију српске слободе“.

„Под слоганом „стотину деце за сто година“ желимо да на овај начин пробудимо интересовање код најмлађих како би огањ слободарства наставио да обасјава српство и у наредним вековима. Упознавање са историјом, радионице на отвореном, планинарска школица и географија уживо“, стоји у позиву.

Деца морају бити у пратњи бар једног родитеља или одрасле особе. Могућа је и пријава преко клуба или школе. Поред своје обавезне опреме, која ће бити са вама на пешачењу имаћете и личну опрему која ће вас чекати у кампу на врху Кајмакчалана. Листа потребне опреме и детаљан петодневни програм, од поласка аутобусом, ноћења у шаторима, успона на Кајмакчалан, другарске вечери у Македонији…) је такође дат на интернет страни.

Лимит је 100 деце а експедицији предстоји и једна обавезна припремна акција.

100км гребеном за 100 година

Друга акција је „за одрасле“, и у њој ће се стогодишњица Солунског фронта обележити високогорском акцијом која подразумева прелазак целог фронта.

Сама линија је, истичу организатори, оригинална, и биће виђен терен планина Кожуф, Козјак и Ниџе, све са остацима бункера, где су вођене надљудске битке пре једног века.

Пред учесницима је око 120км планинских путева са око 6.800м успона.

Овде је лимит 50 учесника а и ту постоје припремне акције које се морају проћи.

Извор: mondo.rs