Ове године је фактички поништен споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, због чега треба пратити могуће распоређивање америчких ракета такве класе у различитим регионима света. Пре свега у Европи и Азијско-пацифичком региону. Међу питањима од државног и јавног значаја кључно место, несумњиво, заузимају задаци осигурања одбране Русије. Kако год да се ситуација буде развијала, мора да постоји нада, гарантована заштита наше отаџбине од свих потенцијалних војних претњи – нагласио је председник.

Он је додао да Русија унапређује међународну војну сарадњу: тако је са аеродрома у Јужној Африци летео Ту-160 изнад западног дела Индијског океана, први пут је изведено заједничко патролирање са кинеским колегама у ваздушном простиру изнад вода Источног Kинеског и Јапанског мора.

Он је нагласио да се током ове године десило много квалитетних и системских промена. Kонстатовао је да су важни кораци били направљени у модернизацији система комуникације, извиђања и радиолокационе борбе, пре свега на рачун инсталације најновијих технологија у сфери сакупљања, предаје и обраде података. Председник је подсетио да је пре годину дана говорио о потреби да се смањи време за доношење одлука на свим нивоима Оружаних снага.

– Постоје резултати. Захваљујући примени напредних технологија, интегрисаних решења и нових алгоритама побољшале су се карактеристике и повећале су се могућности система за управљање Оружаним снагама – нагласио је он, додајући да се техника у свим родовима војске мења савременим моделима.

Председник је додао да војска, користећи војну технику током маневара и изненадних провера борбене готовости, вежба сложене и нестандардне задатке.

– Укупна анализа стања Оружаних снага показује њихову високу борбену готовост. Сви родови војске могу да реализују постављене задатке, гарантују мир и безбедност Русије. И то је принципијелно, искључиво важно, узимајући у обзир међународну ситуацију и постојеће ризике – закључио је шеф руске државе.

Оставите Коментар