Вашингтон жели да отргне Балкан из загрљаја Русије, увуче земље региона у НАТО, а Београд и Приштину натера да ставе печат на међусобно признање, пишу „Новости“.

Лист наводи да у остварењу ових циљева САД спрема читав „арсенал“ нових уцена усмерених пре свега ка Србији међу којима је и резолуција о случају браће Битићи, усвојена пре неколико дана у Представничком дому Конгреса.

О овој стратегији говорио је и Метју Палмер, заменик помоћника америцког држвног секретара и специјални представник САД за западни Балкан.

Он је у среду у сведочењу пред Одбором за спољне послове Сената и Пододбором за Европу поручио да је међу приоритетима САД на Балкану нормализаицја односа Београда и Приштине.

Одговарајући на питање у Сенату о размени граница као могућем компромису Београда и Приштине, Палмер је рекао:

„Разумем аргумент о Пандориној кутији који износе неки кад се помене граница. То је легитимна брига. И ако стране буду разговарале о тим питањима, на томе ћемо морати да радимо да бисмо утврдили да ли је то ризик с којим бисмо могли адекватно да се носимо“, рекао је Палмер.

Он је навео и да САД очекују да нова влада у Приштини укине тексе на српску робу, али и опоменуо Београд да прекине „кампању делегитимисања Косова у међународној заједници“.

„Путем кампање подстицања земаља да повуку признавање Косова и блокирањем његовог чланства у међународним организацијама као што је Интерпол, Београд је наскодио међународној полицијској сарадњи и нарусио атмосферу компромиса“, рекао је Палмер.

Званицник САД је рекао и да то спутава напредовање ка споразуму којој је Србији потребан да би ушла у ЕУ.

„Уверени смо да је председник Вучић спреман да испреговара такав споразум. Једном када Србија и Косово буду предузели такве кораке спремни смо да са њим испитамо опције које це му помоћи да изгради подсрску код народа Србије за нормализацију односа са Косвом“, закљуцио је Палмер који је рекао да ће на томе радити са Ричардом Гренелом, специјалним изаслаником Доналда Трампа за дијалог.

„Заједно, амбасадор Гренел и ја ћемо радити на томе да помогнемо двема странама да постигну свеобухватан споразум о нормализацији. Уз појачано политичко ангазовање, као и кроз пословне и трговинске подстицаје, настојаћемо да помогнемо странама да пронађу локално остварив споразум који је трајан, примењив и који ће повећати регионалну стабилност“, казао је Палмер.

Оставите Коментар