Влада је данас усвојила три важна документа који „потпуно заокружују програм мера подршке привреди“, који је усмерен смањивања негативних последица проузрокованих од цовид-19. Решени детаљи и за фамозних „по 100 евра свакоме“.

„Тиме је омогућена примена свих мера“, рекао је министар финансија, Синиша Мали, на конференцији за медије.

Усвојени су Предлог ребаланса буџета за 2020. годину, затим уредба која детаљније објашњава и уређује исплату 100 евра свим пунолетним грађанима који изразе жељу да их добију, као и уговор између Владе и пословних банака који омогућава привредницима, микро, малим и средњим предузећима гарантну шему за добијање две милијарде евра, рекао је Мали.

„Сада је потпуно правно уређена гарантно шема и тај новац је на располагању. То је новац који је гарантован од Владе и усмерен за ликвидности. Искористе тај новац како би из кризе што пре изашли“, поручио је Мали.

Додаје да у новембру када се усвајао Буџет нико није могао да очекује да ће се десити епидемија и да је због тога данас усвојен ребаланс који у потпуности садржи све елементе и детаље и целокупан износ од 5,1 милијарде евра, који је везан за пакет економске помоћи привреди Србије и грађанима.

О 100 ЕВРА
Влада је данас формализовала и најаве о подели 100 евра „сваком пунолетном грађанину Србије“.

„KО НЕ ЖЕЛИ…“
Министар Синиша Мали је навео да већ недељама траје кампања појединих тајкуна да не треба сви да добију по 100 евра, наводе да то није праведно да добију сви.

„Велики број људи, не само тајкуна, се јавило и рекло не желимо тај новац. Ево, коме треба тај новац и неопходан је и жели га, добиће га и ми ћемо своје обећање испунити. Kада тражите новац, пријављују се ваљда они који га желе, а не они који га не желе“, нагласио је Мали.

Пензионерима и онима који примају новчану социјалну помоћ 100 евра биће исплаћено аутоматски, каже министар финансија, и наводи да ће се сви други који желе да им се исплати за то пријавити од 15. маја до 5. јуна, а затим ће се новац исплатити од 15. до 25. јуна.

Један од начина пријаве је електронски – преко портала Управе управе за трезор, односно преко интернета, а други телефонски – преко кол-центра.

„Сама процедура је веома једноставна, не захтева више од једног минута вашег анагжмана. На два начина могу да се пријаве. У оба случаја остављате три, односно четири податка, име и презиме, ЈМБГ, број личне карте и бирате банку у коју желите да вам се уплати новац“, рекао је Мали.

Једноставно, ако грађанин има рачун у банци новац ће му на тај рачун бити исплаћен, а ако нема, треба само да се изјасни у коју банку жели да му се новац уплати на наменски рачун, објаснио је министар.

Додаје да је циљ те мере да што већи број грађана тих 100 евра добије, као и да ће га аутоматски добити око два милиона грађана, пошто има 1,7 милиона пензионера и више од 200.000 оних који добијају директну буџетску помоћ (4.000 динара последњи пут, уз мартовску пензију).

Упитан како ће добити 100 евра грађани који су такође социјално угрожени, а не примају новчану социјалну помоћ, Мали је истакао да ће сви који се налазе на списку Центра за социјални рад добити обећану помоћ.

„За оне који нису на том списку, у истом су рангу са осталим грађанима Србије, те уколико желе помоћ од 100 евра, треба да се пријаве или онлајн или на број телефона. Ја мислим да у овим условима знате неког ко има телефон или имате телефон да извршите пријаву…“, навео је Мали.

Исплата тог новца је, наводи, део мера Владе, а да је конкретно мера исплате 100 евра усмерена да се подигне тражња, да се новац искористи за куповину добара И услуга како би се српска привреда покренула у што краћем период.

За разлику од осталих економски мера из пакета Владе, једино је ова мера била критикована и од стране стручне јавности а о њој се негативно изјаснио и Фискални савет Србије.

ОГРОМНО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ПРИВРЕДЕ
Министар финансија је рекао и да се преко портала Пореске управе до сада за исплату три минималца радницима пријавило 183.000 предузећа, да је Фонду за развој стигло више од 1.000 захтева за повољне кредите и 80 одсто клијената пословних банака тренутно преговара у оквиру гарантне схеме.

„Оно што је мени важно јесте да се преко портала Пореске управе пријавило 183.000 предузећа, то је велики одзив, што значи да смо погодили суштину проблема и да ћемо одржати ниво запослености“, поручио је Мали на конференцији за новинаре.

Фонд за развој је на прошло, првој, седници, каже Мали, одобрио 25 захтева предузећа за повољне кредите у износу од 800 милиона динара.

Додаје да је данас одржана још једна седница Фонда за развој и да ће на њој бити одобрено још захтева.

„Њима је стигло више од 1.000 захтева и ту смо погодили суштину проблема. Да подсетимо, то су кредити од један одсто каматне стопе у динарима на три године са грејс периодом од девет до 12 месеци. То је јефтин новац који држава нуди и већ је у оптицају“, рекао је Мали.

Истиче и да се за гарантну схему код пословних банака јавило 80 одсто њихових клијената, односно, микро, малих и средњих предузећа.

Оставите Коментар