Српско становништво које живи у пределима Медвеђе, Прешева и Лебана посебно су погођени албанским досељеницима који покушавају да та места претворе у своје „махале“ и центре кроз које ће ширити своју индоктринацију и идеју „Велике Албаније“.

Познато је да се општина Медвеђа пре само две године нашла на мети „албанског клана“ који је куповао земљишта у тој општини и некретнине и да је извршено масовно насељавање, а све са циљем да се умањи бројчано стање српског становништва.

Особе српске националности су упркос таквим акцијама и даље апсолутна већина у општини Медвеђа (86,4 одсто).

Несумњиво је да се те чињенице не допадају албанским досељеницима који имају подршку својих представника у Приштини, али и у Тирани, а који годинама уназад подстичу агресивно деловање агената на терену и радикалних активиста.

Таквих активиста очигледно има много, а међу најактивнијима је Мухарем Салиху, бизнисмен пореклом из села Тупале, у општини Медвеђа, који живи и ради у Италији, а кога је данас у Тирани одликовао, уз претње Србима, албански председник Иљир Мета и доделио му титулу „Витез реда Скендербег“.

Мета је отишао и корак даље, оптуживши Србију да жели да расели Албанце са територија Медвеђе, а Салихуа је назвао борцем за људска права, политичким активистом.

– Разумем зашто Србија покушава да депопулизује Медвеђу у непоштеној игри неједнаких територијалних корекција. Ова награда за Мухарема је награда за све који су одлучили да остану, да пруже отпор, да не напусте домове предака – рекао је Мета.

Активизам којим се Салиху годинама уназад бави је становницима општине Медвеђа и Лебана и те како познат.

Раније ове године, на територији општине Лебане, албански лобисти су покренули акција зидања џамије и то у крају у коме су муслимани апсолутна мањина, а већина чак нису ни Албанци, већ припадници ромске националности, на плацу на коме су се годинама уназад вијориле албанске заставе.

Сумња се да је управо овај „политички активиста“ инспиратор те акције, а провокација овог типа је само једна од комбинација у коју је овај „борац за људска права“ био уплетен.

Према писањима медија, процењује се да је Салиху досад уложио између осам и десет милиона евра у општину Медвеђа. А медији су раније такође писали и да је Салиху у више наврата финансијски помогао активности албанских политичких партија и албанских екстремиста на подручју Медвеђе.

Салиху је задужен је за спровођење албанских планова у Медвеђи. Kупио је неколико кућа у Сијаринској Бањи, а планирао је да купи и предузеће „Нитекс“ из Медвеђе, као и комплекс хотела у Сијаринској Бањи и рудник „Леце“.

Грађани који станују у општинама на југу Србије свакодневно се сусрећу са оваквим случајевима и албанском упорношћу да буду већински народ међу српским срединама.

Такође, евидентно је да истицањем својих националних обележја намерно провоцирају и не поштују прописе земље у којој бораве, а покушавају и да заплаше локално становништво.

Не знамо да ли ће овом „бизнисмену“, „активисти“ и „борцу за људска права“ ова награда бити само додатни подстрек, за неке нове „акције“, али нема сумње да ће свака наредну провокација коју уприличе „активисти“ и „борци за људска права“ бити дочекана са одушевљењем у Тирани и Приштини и да ће за њу добити одговарајућу конпензацију.

Оставите Коментар