Статуа кнеза Лазара која ће бити постављена на платоу кружног тока на улазу у Ћуприју, стигла је у овај град.

Статуа висине седам и по метара стајаће на постаменту исте висине, и то ће бити један од највиших споменика у Србији, рекао је јуче Нинослав Ерић, председник ове општине, за портал Ћуприја.нет.

  • Споменик кнезу Лазару је дело вајара Мирољуба Стаменковића. Наша жеља је била да у Ћуприји имамо споменик сличан ономе у Kосовској Митровици и драго нам је што смо сви заједно радили на испуњењу те жеље – додао је председник Ерић.

На споменик кнезу Лазару се дуго чекало и доста полемике је вођено на тему његовог постављања које је раније најављено за Видовдан. Ерић додаје и то да су радови на припреми и изради споменика трајали дуже од годину дана пре свега због припреме пројектно техничке документације, решавања проблема око локације на кружном току будући да је она у надлежности Србија пута али исказује и задовољство што ће споменик ипак бити откривен на Видовдан 28. јуна.

Kултурна атракција, споменик кнезу Лазару биће део туристичке понуде Ћуприје каже председник Ерић и напомиње је он осмишљен тако да руком показује на своју задужбину манастир Раваницу, односно на место где почивају мошти кнеза Лазара, наводи Ћуприја.нет.

  • Ово је и прилика да се развије верски туризам за који Ћуприја има потенцијала, с обзиром на то да је село Сење у ком се налази манастир Раваница, у непосредној близини Ћуприје. Поред овог детаља додајмо и то да ће споменик кнезу Лазару бити у два нивоа, осветљен расветом и видљив током вечери и ноћи свима који пролазе или долазе у Ћуприју – истиче Ерић.

Развијање туризма је потенцијал који треба искористити, а Ћуприју треба представити као најстарији град у Поморављу. У Ћуприји ће ускоро бити отворен атлетски стадион а тиме се ствара простор за развитак спортског туризма.

Оставите Коментар