Кинески истраживачи тврде да су можда открили нови мутиран подтип корона вируса чија је способност да преживи и зарази друге продужена у односу на оно што се до сада знало, пише Дејли Мејл.

Стручњаци наводе да су регистровали случај корона вируса код мушкарца средњих година који је био заражен чак 49 дана, а ово је рекордни период инфекције који је забележен до сада.

Симптоми овог пацијента су били благи, те истраживачи сматрају да је он створио „динамичку равнотежу“ са вирусом, као и да је случај пацијента можда „хроничан“, што би могло да буде наговештај да је корона вирус мутирао.

„Хронични“ случај указује на сој корона вируса који се недељама може ширити међу људима, чак и ако се код домаћина не појављују сви симптоми.

У том случају, изгледа да је теже и опоравити се од вируса Ковид-19 јер су лекари морали оболелом мушкарцу у вену да убризгају крв пацијента који се опоравио од короне. Ово је део експерименталне терапије јер се сматра да када пацијент преболи Ковид-19 он развија антитела за одбрану од вируса.

У извештају је написано да су му лекари, одмах по примању у болницу, урадили ренгенски снимак плућа када су приметили сенке. Срећом, лезије су се веома брзо повукле након хоспитализације.

Како су навели стручњаци, 8. фебруара се у болници у Вухану појавио мушкарац који је пријавио да има високу температуру. Сем тога, није показивао никакве друге симптоме болести.

Лекари су одмах урадили тест на корона вирус, а потом свакодневно пратили његово здравствено стање. Оно што су открили путем тестова потпуно их је збунило – јер су укупно 49 дана успели да забележе присуство вируса Ковид-19 у његовом телу (тестови су рађени 17., 22., 30., 34., 39., 43., 47. и 49 дана).

То значи да је мушкарац био заразан дуже од месец дана, што је рекордни период – претходна истраживања показивала су да је дужина трајања вируса око 20 дана, а најдужи случај инфекције је трајао 37 дана.

Резултати тестова су изненадили чак и највеће стручњаке. Као објашњење наводи се да је могуће да је пацијент био заражен новим типом короне који је мање заразан и теже га је избацити из организма због чега је присуство вируса у телу домаћина пронађено током 49 дана.

  • За сада није могуће рећи да ли је овај нови подтип нека врста ових или један потпуно нови – саопштио је Ли Тан.

А. Г.

Оставите Коментар