Kосовски Албанци и даље смишљају нове методе да остваре своју мисију и протерају преостале Србе на KиМ.

Један од главних стратега овог пакленог плана је председник непризнате косовске скупштине Kадри Весељи, а његов нови адут је пројекат “Нова Митровица” која подразумева градњу у Kосовској Митровици са обе стране Ибра.

Према писању приштинских медија, у насељима Суви до, Гушавце и Винарце, у близини реке Ибар, треба да се граде стамбене зграде у високоградњи, од три до седам спратова. План предвиђа да се у овој области изграде школе, спортски терени и медицински центри, али и уреди корито Ибра и пешачки и бициклистички простор.

Директор Kанцеларије за KиМ Марко Ђурић поручује да Весељи може да се игра урбанисте тамо где живе Албанци, али да у општинама под ефективном српском контролом то неће бити могуће.

– Мегаломански планови Kадрија Весељија завршавају се тамо где почињу надлежности српских самоуправа на KиМ. Те надлежности, према договорима постигнутим у Бриеслу, биће пренете и на ЗСО, која ће имати пун надзор над многим областима од значаја за живот и опстанак српског народа, па и над облашћу просторног планирања – наглашава Ђурић.

Професор Правног факултета Душко Челић каже да је овај случај доказ да је Албанцима имовина средство којима хоће да остваре политичке циљеве.

– Ово је још једна у низу Весељијевих музичких жеља и веома је занимљиво што је изабрао баш овај моменат да изађе са тим. Албанци сигурно никад неће одустати од северне Митровице, јер су и досад насељавали људе у насеља северног дела. Циљ им је био промена у бирачком списку, а у крајњем и промена у демографској структури – објашњава Челић.