Приштинска делегација, Хашим Тачи, Рамуш Харадинај и Беџет Пацоли, није добила позив за седницу Генералне скупштине УН и они у Њујорку бораве приватно, изјавила је портпаролка УН, Ери Канеко.

– Они званично нису позвани, разлози су познати, и у Њујорку могу бити само приватно – рекла је Канеко, демантујући на тај начин информацију приштинске ТВ Кљан Косова, која је јавила да Тачи учествује у раду Генералне скупштине.

Како је пренела приштинска Бота сот, позивајући се на Прешева јон, Канеко је објаснила да у раду Генералне скупштине учествују представници држава чланица УН по позиву, а у расправи на високом нивоу могу говорити само представници држава чланица и сталних посматрача.

Прецизирала је да Приштина нема ни статус сталног посматрач у УН, већ да су то само Ватикан и Палестина.

То сада практично објашњава и зашто нико из приштинске делегације није био на вечери коју је за учеснике Генералне скупштине првог дана заседања приредио амерички председник Доналд Трамп.

У Приштини је раније најављивано да ће се Тачи, током заседања Генералне скупштине, састати са Трампом, али је непосредно пред његов одлазк у Њујорк из кабинета косовског председника речено да је тај сусрет неизвестан јер није потврђен.

Иначе, 73. редовно заседање Генералне скупштине УН окупило је у седишту те светске организације делегације из 193 државе чланице, које чине председници и премијери тих држава међу којима су и делегације Албаније, Србије, Словеније, Хрватске, Македоније, Грчке.