Његово височанство принц Александар Карађорђевић открио је споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу у Сремској Митровици, који представља камен – темељац модерне српске државе.

Споменик је постављен на платоу испред некадашњег Дома Војске, који ће од данас красити овај плато и подсећати на историју Срба.

Овом свечаном догађају поред краљевске породице присуствовали су и представници Војске Републике Србије, Српске православне цркве, као и представници Града, међу којима је била и градоначелница Сремске Митровице Светлана Миловановић.

Још пре 100 година људи су показали иницијативу да у Сремској Митровици ураде споменик посвећен Краљу Петру Првом, док је данас та идеја и остварена.

Краљ Петар Први је оставио велики траг у историји Срба, пре свега јер има највеће заслуге у процесу уједињења Срема, Баната и Бачке Краљевини Србији.

Постављање овог споменика је начин да се Град достојно одужи једном од највећих српских владара, истакао је Стево Лапчевић, један од иницијатора овог догађаја.

Овом свечаном чину присуствовао је и велики број Митровчана, где се након откривања споменика приступило свечаном чину освећења истог, а подељене су захвалнице и пригодни поклони свим донаторима и учесницима догађаја.

Оставите Коментар