Због пандемије коронавируса, у САД је све већи страх да би болест могла да обогаљи и многе значајне институције попут Kонгреса или Врховног суда, па је због тога планирано да на снагу ступи план који подразумева и евакуацију Беле куће и премештање лидера на удаљене локације и карантине.

Страхује се и од пораста насиља или несташица хране, а са оваквим проблемом се и војска суочава први пут. Kако преноси Њузвик, још пре 3 недеље је наређено да се припреме кораци за активацију Тајног плана који би не само заштитио Вашингтон већ би војска добила већа овлашћења.

Kако ће овај систем функционисати и под којим условима би Трамп био приморан да напусти Белу кућу и оде у подземни бункер?

Сам Трамп је 17. априла активирао план за евакуацију Беле куће и федералних агенција које се налазе у граду Вашингтону у целини.

У пуну борбену приправност стављена је јединица НЦР ( Национални престонички регион), која има статус здружене армијске групе (ЈТФ) у којој је до 10.000 људи. Већина њих су резервни официри који не носе униформе, али језгро групе чине одреди командоса и припадници стражарске службе који морају бити у сталној приправности.

То је мобилизациона мера која се спроводи само у ванредним околностима.

Постоји и такозвани ЈЕЕП – план евакуације Пентагона у ванредним ситуацијама који ступа на снагу по посебној наредби шефа државе.

Представник Националне гарде Илиноиса Адам Kовалски рекао је: „Ми смо јединица за брзе интервенције која може мобилисати и друге снаге око Вашингтона ради евакуације људи. Ми смо нешто као велики такси који гарантује да ће сви стићи на одредиште“.

Раније, амерички званичници нису искључили ризик да брзо ширење коронавируса поремети рад власти.

НЦР има сада на располагању и хеликоптере „блек хок“ пристигле из Илиноиса.

Један од бивших високих официра рекао је Њузвику под условом да остане анониман: „Нико не жели разговара о евакуацији, поготово када нема куда”.

Сви амерички планови за евакуацију савезних власти рачунају са светским ратом или великим терористичким нападом. У тим случајевима, ЈТФ-НЦР преузима заштиту Вашингтона на копну, у ваздуху, а у неким случајевима и на води, и обезбеђује евакуацију председника САД, владе и војне команде на планину Чејен.

У исто време, авион бр. 2, у којем је потпредседник САД, стално остаје у ваздуху изнад централних области Сједињених Држава као алтернативни центар моћи и команде, ако на земљи нешто пође по злу.

Према тајним протоколима, активирана јединица националне безбедности би требало да „у случају атомског удара“ или другог напада на Вашингтон прво осигура безбедност федералних и огради их од „грађанских немира“.

Под „нуклеарним ударом“ у америчким документима не подразумева се само трећи светски рат, већ и једна детонација нуклеарног пројектила или нешто такве снаге у режији терориста.

Полази се од претпоставке да су грађански немири у таквим околностима неизбежни.

У таквим околностима, ЈТФ-НЦР би имале задатак да угуше немире и да из Вашингтона изведу најважније државне и политичке функционере.

Сада је команда над „одбраном Вашингтона“ поверена генерал-мајору Омару Џонсу.

Под његовом командом сад су и појачања у виду специјалних одреда из суседних држава Вирџиније и Мериленда.

У ваздухопловну базу „Ендрјус“ стигла је хеликоптерска бригаде из Илиноиса. За одбрану Беле куће одговоран је и 911. инжењерски одред.

Пентагон се није претерано оглашавао о наводима Њузвика, а једном приликом су негирали да су такви планови активирани.

Оставите Коментар