Није тајна да су бројни документи и нацрти Николе Тесле после његове смрти 7. јануара 1943. завршили у рукама ФБИ. Достигнућа чувеног српског научника Американци су искористили за унапређење сопственог наоружања. Манипулишући са нискофреквентним радио-таласима створили су авион командо соло (ец-130е), који је дејствовао и на положаје српске војске током бомбардовања СРЈ 1999. године.

То је потврдио и Си Ен Ен још пре 21 годину, када су говорили да ови авиони полећу из тајне базе у Италији са циљем да емитовањем пропагандних програма Радио Слободне Европе и Гласа Америке директно утичу на српску јавност и тако смање утицај тадашњег председника Слободана Милошевића, који је, наводно, имао строгу контролу над српских медијима.

Међутим, ово није био једини задатак ових авиона. Наиме, помоћу специјалних антена на репу и трупу авиона емитовани су нискофреквентни радио-таласи са циљем да директно утичу на свет српских војника на положајима и код њих изазову депресију, апатичност, безвољност и страх како би једноставно одбацили оружје и напустили положаје. Али, како су признали старији наредник Мерлин Халдерман и поручник Мајкл Хекман, „резултати у рату против Југославије били су слаби, скоро мизерни и да то ипак нису очекивали“.

– Шта ћете, ни ми нисмо свемогући – додао је старији наредник Тим Грајнер из исте јединице.

За ова дејства америчке авијације знала је и српска војска. Како открива генерал Владимир Лазаревић, командант приштинског корпуса у време НАТО агресије, наши војници су се успешно супротставили и овој врсти напада.

– Од почека смо били свесни да се против наше војске и народа, осим бомбардовања, води и неокортички рат. Према извештајима које сам добијао са терена, дешавало се да авиони надлећу наше положаје, посебно у пограничном подручју, не бацају бомбе, већ емитују нискофреквентне радио-таласе који утичу на нервни систем човека. Током тих дејстава, међу појединим војницима је примећен поремећај понашања, неконтролисани покрети, апатија, безвољност… Све то траје док авиони надлећу, чим се врате у базу, дејство престаје – испричао је генерал Лазаревић.

Истакао је да су у питању били само спорадични случајеви међу српским војницима.

– Авиони су летели у формацијама, а како ми нисмо имали средства за одбрану, саветовали смо да се, уколико је могуће, војници склоне у заклон од чврстог материјала како би се ублажило дејство ових таласа. Морал наше војске је био на високом нивоу, ништа није могло да нас поколеба јер смо знали да стојимо на бранику отаџбине и то је било јаче од свега, па и дејстава ових авиона – закључује генерал Лазаревић.

Полетали из Италије и Тузле

Авион ец-130е, познат и под именом командо соло, је модификовани ц-130 херцулес авион ком су додате спољне антене, две ХФ радио-сонде, према врховима оба крила и три антене у облику печурке на врху летелице, уз бројне антене на стомаку. Део су 193. ескадриле Ваздушне националне гарде са седиштем у Харисбургу у Пенсилванији, а излећу из тајне НАТО базе у Италији. Посаду авиона чини стручњак за медијски рат, пет оператера, уз петоро чланова посаде самог авиона. За потребе пропагандно-психолошких деловања на Балкану део ескадриле био је распоређен и у Босни на аеродрому Тузла од августа 1997.

Прво, експериментално дејство ових авиона забележено је током напада на Ирак 1990, потом су дејствовали у БиХ, али и током бомбардовања СРЈ.

Гусари у етру

Међународни прописи о радио-дифузији и фреквенцијама не брину припаднике 193. ескадриле. Они су изнад тога јер лете на од девет до десет километара висине, одакле емитују нискофреквентне радио-таласе и суптилне поруке. Како не подлежу прописима, прозвани су гусарима у етру.

Чињенице:

* Командо соло је модификовани ц-130 херкулес авион намењен неокортичком ратовању

* Надлећу одређено подручје у формацијама и емитују нискофреквентне радио-таласе који утичу на нервни систем човека

* Циљ је изазвати поремећај понашања код непријатељских војника апатију, безвољност, страх како би се одбацило оружје и напустио положај

* Тим стручњака за небески медијски рат чине један официр и пет оператора, уз посаду авиона од пет људи

* У додатно танкирање горива најдужи лет трајао је 14 сати.

Оставите Коментар