Гробница у којој је убијено десеторо жртава на територији којој је командовао терористички командант Рамуш Харадинај идентификована је у околини Дукађана.

Радна група за прикупљање доказа у расветљавању злочина над Србима и осталим заједницама на KиМ идентификовала гробницу у којој је више од десет сурово убијених жртава.

У оперативној зони Дукађини (Метохија), где је бог и батина био командант ОВK Рамуш Харадинај, косовски премијер у оставци, идентификована је гробница у којој је закопано више од десет особа српске и неалбанске националности.

Међу жртвама које су закопане у бункеру у Ђаковици је петочлана породица са троје деце, која су брутално ликвидирана – у клечећем положају метком у потиљак.

Злочинци ОВK, предвођени Харадинајем, бункер су затрпали ђубретом и угинулим псима како би сакрили трагове.

Упркос томе, „случај бункер“ у Ђаковици идентификовала је Радна група за прикупљање чињеница и доказа у расветљавању злочина над Србима и осталим националним заједницама на Kосову и Метохији. Намера је да се проследе Специјалном суду у Хагу, пред којим је Харадинај осумњичен за ратне злочине над српским и неалбанским становништвом на KиМ. Председник Радне групе Милован Дрецун очекује да против Харадинаја, који је два пута избегао пресуду пред Хашким трибуналом, сада буде подигнута оптужница и да правда буде задовољена.

– Међу жртвама је породица са троје деце од 13, 16 и 17 година из Гњилана. Егзекуција је извршена тако што су деци, која су клечала на коленима, пуцали метком у потиљак. За то је директно одговоран Рамуш Харадинај, господар живота и смрти у Ђаковици, оперативној зони Дукађини. И његов брат Даут Харадинај. Очекујемо да одговара за злочине – сигуран је Дрецун.

Доказе у „случају бункер“ нашли су, како додаје, у архиви Трибунала у Хагу, где Харадинај за то, из чудних и непознатих разлога, није процесуиран.

Разваљивање зидова

Из докумената бункер је открио италијански контингент Kфора 11. јула 1999, кад су пронашли једно тело. Већ 17. јула 1999. шведски форензички тим посетио је локацију, поменули су три тела испред и неодређени број тела у бункеру. И ОЕБС је 11. августа 1999. посетио бункер. Ни у једном од тих извештаја се не види ко је однео тела и где су закопана. А онда, 26. октобра 2017, после 18 година, форензички тим Еулекса идентификовао је гробницу и новембра 2017. извадио посмртне остатке три жртве. У априлу и мају прошле године из бункера су извађени посмртни остаци најмање седам лица.

То је учињено, како се види из документације, пошто је подигнута плоча која затвара део бункера, разваљени су зидови и уклоњено је ђубриште – флаше, кесе и псеће кости.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар