Ноћ на северу КиМ протекла је мирно након бруталног напада специјалне јединице РОСУ на голоруке Србе у Косовској Митровици и Звечану!

Током акције полиције лажне државе Косова, подсетимо, повређено је неколико десетина Срба док је Срећко Софронијевић (36) животно угрожен након што је упуцан приликом интервенције.

Некадашњи пуковник Војно-обавештајне агенције и војни аташе у Израелу Томо Ђурин рекао је да је специјална јединица РОСУ била подршка тржишној инспекцији која је наводно дошла да провери пословање појединих трговинских радњи.

  • Албанци сматрају да су држава и да према Резолуцији 1244 смеју да интервенишу на целој територији КиМ. Крше Бриселски споразум који каже да морају да обавесте командатна Кфора да ће интервенисати на северу КиМ, који је потом дужан да обавести председнике општина где ће бити интервенција, али то нису урадили, наравно – рекао је Ђурин у јутарњем програму Курир телевизије.

Генерални секретар Скупштине Србије Вељко Одаловић нагласио је да креатори лажне државе нису одустали од пројекта и да је то најопасније.

  • Курти наставља да провоцира и да изазива инциденте и то је његова улога. Пада му рејтинг и то је кључна ствар што се ово десило пред изборе.. Њему пораз на Јарињу и Брњаку не одговара. Не може сам да ово уради већ му треба подршка и председник Вучић је у праву кад то каже. Кључна је улога НАТО. Снаге Кфора нису до сада испуниле своју дужност. Имали смо два погрома. Сценарио етничког чишћења се није завршио него су се само мењале улоге. Инциденти су у функцији показивања силе због унутрашње политике. Смешно је да шаљете припаднике специјалних јединица да лепе стикере на таблицама. Само су чекали повод и били су припремљени – сматра Одаловић.

Ђурин је открио шта је претходило инциденту.

  • Долазак батаљона Гурки на КиМ пре два дана има везе са инцидентом. Нису случајно дошли. Тамо где дођу Британци одмах настане хаос. Гурке су елитна јединица и наводно су дошли за спречавање немира. Припадници Кфора нису учинили оно што по Резолуцији 1244 морају. Приштина апсолутно не поштује Бриселски споразум и Курти то чак и јавно говори. Истовремено иде тихо наоружавање њихових снага. Свака војна вежба НАТО на КиМ се завршава тако што део технике оставе – рекао је Ђурин.

Одаловић није искључио могућност да ће наредних дана доћи до нових инцидената.

  • Од Куртија се наредних дана може очекивати свашта. Кад погледате реакције међународне заједнице дођете до закључка да им он одговара. Траже неки исхитрен потез Србије. Да је Заједница српских општина формирана и да је испоштован Брислелски споразум не бисмо имали никакав проблем јер не би било потребе ни за каквим интервенцијама. За Куртија је све што је потписано мртво. Одржава директне везе са две силе које су још деведесетих наоружавале и облачиле терористе. Морамо да у међународној заједници променимо однос према свему и да натерају Приштину да потпише. Софронијевића нису упуцали да га ране него да га убију – рекао је Одаловић.

Ђурин је нагласио да је Кфор неможан да спречи инциденте већих размера. – Одмах након усвајања Резолуције 1244 на КиМ је стигло пет контигената Кфора са 50.000 војника, а данас их има 3.500. Тих 50.000 није могло да спрече погроме, а шта ће ови данас? То су били војници из пет земаља које су нас бомбардовале дан пре тога – рекао је Ђурин.

1 KОМЕНТАР

  1. Притисак јесте од Енглеза, јасно су иступили и рекли, међутим треба пратити траг новца тј рио тинто, јер Србија одуговлачи са давањем дозволе за рад, а они су Британска фирма са много јаким акционарима, стога то је истина

Leave a Reply